Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundsvallsskolor vann legobyggartävling

I går avgjordes Norrlandsmästerskapen i First Lego league vid Technichus i Härnösand.

Sundsvallslaget NXTeam, hopsatt från Bosvedjan, Mimerskolan och Engelska skolan, tog hem segern och får i december åka till Norge för att representera Norrland.

Annons

Legobyggartävlingen arrangeras i 55 länder över hela världen och på 39 orter bara i Skandinavien. Ungdomar mellan årskurs fyra till nio medverkar i fem olika grenar där de, med Lego som verktyg, utfört grupparbeten som sedan bedöms utifrån olika kategorier. Mest uppseendeväckande är robottävlingen där lagen fått bygga varsin självgående Lego-robot som ska samla poäng längs en teknisk hinderbana. För vinnarna väntar en stor skandinavisk final i norska Grimstad.

- Robottävlingen sänds live över internet från flera orter och är väldigt populär, säger projektledare Bengt Böhlin. Men robotarna är inte det enda som är viktigt. Det vinnande laget måste ha en hög lägstanivå och även samla poäng på sina grupparbeten.

Bland de elva deltagande lagen var fem från Sundsvallsområdet: två från Söråker, ett från Anundgård, ett från Ljustorp och ett mixat från Bosvedjeskolan, Mimerskolan och Engelska skolan. Övriga gäng kom från Härnösand, Örnsköldsvik, Östersund, Strömsund och Krokom.

Årets temaområde, biomedicinskt ingenjörskap, gick som en röd tråd genom arrangemanget.

Robothinderbanan handlade om att reparera skador i människokroppen – och att ta patent på sin teknologi genom att greppa en svart bräda. Bakom arrangemanget stod Mittuniversitet och Technichus med ekonomisk backning från Västernorrlands länsstyrelse. Eftersom den närmsta deltävlingen hålls i Borås kallar man tävlingen i Härnösand för ett Norrlandsmästerskap.

Omkring 17-tiden, efter en lång dag av tävlingsiver, tekniskt Lego-krångel och kämpaglöd, hölls prisutdelning där vinnarna i de olika grenarna fick medaljer och pokaler. När alla grenar räknats ihop stod NXTeam från Bosjevdan, Minerskolan och Engelska skolan som segrare.

- Det har gått hur fint som helst, säger Böhlin efteråt. Barnen verkar nöjda, och arrangemanget har flutit på jättebra. Vi ser redan fram emot nästa år.

Bildtext 1

Lego-robotarna styrdes via sladdar till datorn och skulle klara uppgifterna helt på egen hand.

Bildtext 2:

Östbergskolan i Östersund fick efter ett snabbt mekaniskt ingrepp snart rullning på roboten igen.

Bildtext 3:

Segrande NXTeam från Sundsvall stormade scenen när deras namn utropades som vinnare. De får nu åka till Norge för att representera Norrland i den skandinaviska finalen i december. Huvuddomaren KG Karlsson delar ut vinnarpokaler till Gabriel Åhgren, Emil Pettersson och Ludvig Björk-Förare i NXTeam från Sundsvall.