Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sundvall Logistikpark svarar: Kombiterminalen ska flyttas från stan – men i Tunadalshamnen finns inte utrymmet

Svar på insändaren "Vi kan flytta kombiterminalen från stan, vi kan rädda Petersvik – varför vill inte kommunen det?".

I Västernorrland produceras varor som konkurrerar på en världsmarknad belägen långt ifrån vår region. Effektiva och hållbara transporter är en avgörande förutsättning för att vi ska kunna bibehålla och stärka regionens konkurrenskraft.

Stora infrastrukturinvesteringar planeras och byggs just nu i Sundsvall, och i Sundsvall Logistikpark ska gods kunna flyttas över från lastbil till tåg eller fartyg. Det transportslag som är effektivast för olika godsslag ska med lätthet kunna väljas. Resultatet blir minskade koldioxidutsläpp och kostnadseffektivare transporter.

För den här satsningen så har Sundsvall Logistikpark AB, i april 2018, ansökt om medel från Naturvårdsverkets investeringsstöd Klimatklivet. Stödet delas ut till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläpp av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. Satsningen är en del av statsbudgeten som riksdagen beslutat om. För att beviljas medel så får inte projekten redan ha beslut om eller fastlagd finansiering. Logistikparken är därför ett potentiellt projekt för att söka den här typen av medel.

Skribenterna nämner i sin insändare att kommunen kan behöva justera storleken på kombiterminalen ifall beloppet på stödet inte faller ut så som ansökt, vilket inte stämmer. Sundsvall Logistikpark AB har sedan inriktningsbeslutet som togs i kommunfullmäktige 2013 arbetat med att projektera olika omfattningar av projektet. Den exakta utformningen kommer att presenteras i kommunfullmäktige under 2019. Den nya terminalen kommer inte att vara en mindre terminal än den som redan finns idag och projektet kommer att bli av oavsett klimatklivsbidrag eller inte.

Vid våra planerade logistikytor i anslutning till kombiterminalen så har flera företag visat intresse för att etablera sig. Castellum har varit ett av de företag som Sundsvall Logistikpark haft kontakt med. Att de nu säljer sitt fastighetsbestånd inom kommunens gränser betyder inte att de har sagt nej till att verka inom logistikparken.

Även behovet av en tanktvätts-anläggning för kemikalietankar har visat sig vara stort – inte bara för nämnda Akzos räkning utan även för andra företag. Idag hanteras kemikalievagnar och farligt gods i centrala Sundsvall, där de behöver flyttas bort från närliggande bebyggelse.

Angående placeringen av en kombiterminal i Petersvik så har frågan behandlats i flera demokratiska processer. Området söder om Tunadalshamnen har identifierats som lämpligast för att bygga en effektiv infrastruktur där olika transportslag sammanstrålar för att möta det ökande transportbehovet av gods.

Andra lokaliseringar har prövats men allt visar att denna plats är den självklara för att nå de miljö- och effektivitetsmål som projektet präglas av. Att kombiterminalen i stället skulle förläggas i Tunadalshamnen, är däremot en omöjlighet. Hamnen bygger idag ut för att kunna expandera och hantera sin redan ansträngda verksamhet. Där finns inte utrymme för en effektiv kombiterminal.

Sven Magnusson, vd Sundsvall Logistikpark

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel