Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SUNES VIN: Bästa vita vinköp på Systemet just nu

Regelbundet byter viner i fasta sortimentet årgång, ibland till det bättre ibland till det sämre, beroende på väder och andra förutsättningar för druvorna det aktuella året. I november skiftar drygt 80 viner årgång på Systemet.

Och här finns många riktigt bra viner som i vissa fall överpresterar kvalitetsmässigt. Denna vecka tipsar jag om de sex bästa vita köpen, inom kort redovisad de bästa röda.

Nya vita årgångar

Fynd – bästa köp

Kleine Zalze Cellar Selection Bush Vines Chenin Blanc 2015, Sydafrika

Pris: 69 kr Systembolagsnummer: 2035

Karaktär: En mycket fruktgenerös chenin blanc som på samma gång lyckas vara både solmoget bussig, med ananas- och kiwitonertoner, och stringent syrafrisk. Ger osedvanligt mycket kvalitet och karaktär för sitt ringa pris. Passar fint till de flesta fiskrätter.

Cono Sur Bicicleta Pinot Grigio 2015, Chile

Pris: 75 kr Systembolagsnummer: 2448

Karaktär: Trevlig och relativt smakrik pinot grigio med inslag av persika, örter och päron tillsammans med en fint balanserande fruktsyra och en liten kvillrande mineralitet. Trevligt och användbart matvin till såväl fisk- och skaldjursrätter som till veg- och ljusa kötträtter på gris och fågel. Kan även fungera fint till en blandad ostbricka.

Corralillo Sauvignon Blanc 2015, Chile

Pris: 89 kr Systembolagsnummer: 2157

Karaktär: Ett utmärkt vin på druvan sauvignon blanc som här visar sig från sin mest aromatiska sida med friska smakinslag av gröna örter, krusbär, nässlor och vinbärsblad i en pigg limefrisk frukt. Bra val till lättare fiskrätter – gärna med lime- eller kryddörtiga såser, och till syrlig getost typ chèvre. (Ekologiskt)

Orballo Albariño 2014, Rias Baixas, Spanien

Pris: 92 kr Systembolagsnummer: 2696

Karaktär: Härligt vitalt, påtagligt torrt, vin med päron- och persikostoner, fräsch syra och en pigg, aptitretande mineralitet. Ett vin som gjort för skaldjur och lättare fisk- och vegrätter. Upplevs nästan som en hälsokur. Just druvan albariño gör sig också bäst när årgången är ny och vinet som mest livligt och vitalt.

Stoneleigh Chardonnay 2014, Nya Zeeland

Pris: 115 kr Systembolagsnummer: 6427

Karaktär: Här bjuds en generös gul, tropisk fruktighet med rostade, kalaspuffslika, fattoner med nötiga stråk. Lläckert val till smakrika, gärna panerade eller grillade, fiskar och till ljusa kötträtter.

Von Winning Win Win Riesling Trocken 2014, Pfalz, Tyskland

Pris: 129 kr Systembolagsnummer: 79394

Karaktär: Gillar du frisk, torr riesling av klass så bör du inte missa detta vin. Bjuder på en ytterst vital, citrusfrisk, men solmogen, frukt med läckra mineralinslag i stringent stil som passar utmärkt till lättare fisk- och skaldjursrätter. Gott nu men kan med fördel även lagras några år för en mildare syra och större nyansrikedom.