Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Super Light utan chans i Prix d'Amerique

Super Light travade 1.13,2 i Prix d'Amerique och var endast två tiondelar från sitt rekord. Ändå var han chanslös som sexa och utklassad av vinnaren Offshore Dream. – Vi räckte helt enkelt inte till, sade Jörgen Westholm.

Annons
Super Light var det starka svenska kortet i årets Prix d'Amerique. Han vann Prix de Bourbonnais för en dryg månad sedan och Jörgen Westholm hade siktat på en plats på pallen.
– Jag tyckte det var realistiskt, han var sexa för två år sedan och fyra i fjol, och han har tränat perfekt de senaste veckorna. Men vi kunde inte följa dom andra när de stack runt sista sväng. Så klart en besvikelse men både jag och hästen gjorde vad vi kunde, säger Westholm och torkar bort det svarta gruset från ansiktet.
Westholm fightades om ledningen under den första kilometern och kanske kostade det lite för mycket kraft. Men han fick sedan ett perfekt lopp i rygg på ledaren.
– Det är små detaljer när vi snackar om inledningen. Nej, Super Light var helt enkelt inte tillräckligt bra. Så är det bara. Nu siktar vi på Prix de Paris om tre veckor.
Galopper för Conny Nobell
Den andra svenska hästen, Conny Nobell, galopperade från start och sedan ytterligare en gång efter en dryg kilometer.
– Conny var alldeles för laddad i dag. Det fanns inte en chans att han skulle greja starten, sedan provade vi utan alla fyra skorna och den andra galoppen beror på att han var för lätt, summerade en besviken Björn Goop.
Delägaren Veijo Heiskanen, som är på väg att starta om tränarkarriären i Italien, konstaterade lugnt:
– Vi tog en chans att köra barfota, det stämde inte den här gången. Troligen startar vi i Prix de France om två veckor.
Yngst i fältet
Vinnaren Offshore Dream var den yngsta hästen i fältet. Genom löpningsrekordet 1.12,0 över 2 700 meter visade femåringen att han tillhör den nya generationen franska topphästar. Visserligen tog nioåringarna Kool du Caux, Kazire de Guez och Kesaco Phedo placeringarna bakom vinnaren men de har framtiden bakom sig.
Det har också Jag de Bellouet som galopperade flera gånger och såg ut att vara halt.
Offshore Dreams kusk och tränare, Pierre Levesque, är en av Frankrikes bästa och fick nu kröna karriären med en seger i Prix d'Amerique. Pierre kommer från en känd travfamilj, farfar Henri Levesque var tidigare dominerande i Frankrike och har vunnit Prix d'Amerique hela fem gånger, samt Elitloppet 1967 med Roquepine.
– Det är givetvis min största seger i mitt liv, säger 46-årige Pierre Levesque.
– En del tyckte jag var lite galen som startade Offshore Dream i Prix d'Amerique redan i år, men årets upplaga var inte den bästa och jag vet att jag har en väldigt bra häst.
Offshore Dream har tävlat mot de bästa hela tiden men utan större framgång. För ett år sedan fick Levesque hästen i träning men då var hästen halt. Han gjorde comeback i oktober och tre månader senare är han vinnare av det största av travlopp – Prix d'Amerique.
Annons