Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF i Superettan — en förlust på tio miljoner

Giffarna marscherar i allt raskare takt rakt mot Superettan. Och det är ingen kul tillvaro som väntar. — Räkna med att tio miljoner kronor försvinner, säger Örebros ordförande Rose-Marie Frebran.

Annons
Publiken minskar.
Bidragen försvinner.
Giffarna kan stå inför ett stålbad om klubben ramlar ur allsvenskan.
Det är bara att inse att det är en tuff verklighet som möter en i Superettan, säger Rose-Marie Frebran.
En redan slimmad ekonomi kan bli rejält bantad.
Dagens 33 miljoner kronor kan mycket väl bli 23 miljoner.
Ja, tio miljoner är nog en realistisk budgetsänkning. Det är mycket tight att driva en förening i serien under allsvenskan, säger Frebran.
ST har granskat Giffarnas möjliga framtid i Superettan.
Där väntar bra lag, en tuff ekonomisk situation och inga möjligheter att ha kvar dyra stjärnspelare.
Få bort de dyraste spelarna i truppen var det första vi fick göra, berättar Frebran.

Så drabbas GIF Sundsvall
Inkomstmässigt
Alla allsvenska klubbar får flera miljoner i tv-pengar från Svensk Elitfotboll. Den summan mer än halveras om laget spelar i Superettan. Vidare får Giffarna räkna med att tappa flera av de största sponsorerna. Rikstäckande sponsorer har en klar tendens att lämna klubbar som inte längre kan erbjuda en allsvensk produkt. Att publiken blir mindre gör också sitt till.
Slutsats: 10 miljoner mindre i intäkter.

Publikmässigt
Örebro gick från 7012 i snitt i Allsvenskan till 5233 just nu i Superettan. Om AIK försvinner sjunker snittet i ettan ytterligare. För Giffarna, idag med ett snitt på 6082 åskådare, kan runt 3000 vara en rimlig gissning vid degradering. Örebro valde att behålla biljettpriserna på samma nivå som året innan, frågan är om Sundsvallspubliken är lika lättflörtad?
Slutsats: Cirka 3000 åskådare per match. Två extra hemmamatcher.

Spelarmässigt
Spelare som Mattias Nylund, Hasse Bergh, Peter Olofsson, Tomas Backman, Tommy Bergersen, Christoffer Brännström och Elias Storm har kontrakt som går ut i höst. Räkna inte med någon förlängning.
14 spelare har kontrakt inför nästa säsong de flesta utan någon degraderingsklausul men klubben kommer tvingas förhandla om vissa kontrakt. Dessutom kommer Giffarna tvingas göra sig av med de dyraste spelarna. Var spelar Donatas Vencevicius, Fredrik Sundfors och Andreas Hermansson nästa säsong?
Slutsats: Truppen blir mindre. \"Stjärnorna\" försvinner.

Klubbmässigt
Mindre intäkter och kapningar i spelartruppen. Då lär en redan minimal GIF-organisation bli ännu mindre. Vissa justeringar kommer att krävas på kansliet, och kanske även i personalen runt laget.
Slutsats: Räkna med att ett par personer får gå samma dag Giffarna åker ur.

Fotbollsmässigt
Stjärnspelarna och de äldre spelarna får gå. Då står Giffarna med en trupp där de unga spelarna får ta allt större ansvar. Scoutingverksamheten i Norrland blir allt viktigare, och att locka spelare med löfte om spel i allsvenskan går inte.
Samtidigt räcker det inte längre med att spela på motståndarnas misstag, nu gäller det för GIF att föra matcherna mot på pappret sämre lag.
Bortamatcherna blir två fler och resorna lika långa som i Allsvenskan. Samtidigt minskas ekonomin. Därmed blir det fler bussresor och inga snabba flygräder, som varit vanligt i år. Varje flygresa kostar 70 000 jämfört med halva kostnaden med buss och hotellnätter.
Slutsats: Yngre lag, en annan fotboll, och längre resor.

Mer läsning

Annons