Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiska västsvenskar

KG kom allra först.
Bosse blev klart störst.
Värvningar från väst har genom åren lämnat avtryck i öst – i GIF Sundsvall, i IFK Sundsvall.

Annons
Giffare från väst:
KG Jansson, IFK Göteborg
Gammal centertyp och centralgestalt när GIF Sundsvall kvalade till Allsvenskan första gången 1957. Stor profil med tungt skott som tvingades lägga av på grund av skador redan 1961. Ursprungligen från Västmanland, men kom från IFK Göteborg 1954.

Kjell Eriksson, Örgryte IS
Sågs som den naturlige ersättare till Agne Simonsson i Örgryte, när han lämnade ÖIS för proffslivet i Spanien. Flyttade i stället till Sundsvall och GIF som 21-åring. Sköt nio mål för klubben i dess första besök i allsvenskan 1965. Stannade i Norrland i sex säsonger.

Jarl Andrén, Örgryte IS
Kom till GIF ett år efter Kjell Eriksson. Habil mittfältare som spelade tre kval för GIF Sundsvall. Tyvärr mest ihågkommen för en bakåtpassning mot Gais som kostade GIF en allsvensk plats 1964. Den klubb som "Jalle" fostrades i som ung.

Göran "Pisa" Nicklasson, IFK Göteborg
Kom från Åmål till och Sundsvall LV 5 för militärtjänstgöring 1962. GIF tipsades av hans klubb Viken och kostade inte krona i löfte om att han skulle återvända under samma villkor. Gjorde succé som fältherre och framspelare till Kjell Eriksson något som IFK Göteborg noterade. "Pisa" blev ettårsfall. Blev VM-spelare i Blåvitt (1970), Återvände 1972 till GIF för ytterligare två säsonger.

Bengt-Göran "Kinna Stenbäcken, IF Elfsborg
Försvarsrese och knalle från Kinna och IF Elfsborg som kom till GIF 1976. Fick aldrig spela allsvensk fotboll för Giffarna, men gjorde sig ett stort namn i stan. Lyste klarare än dåtidens allsvenska backar i rivalklubben IFK Sundsvall.

Glenn Martinsson, Varbergs BoIS
Tufft ytterback med allsvensk rutin i Örgryte och Halmstad som värvades från Varberg inför GIF:s comeback i gamla division II 1986. Bidrog till det allsvenska avancemanget samma säsong, men flyttade vidare året därpå.

Patrick Walker, BK Häcken
Allround defensivspelare som kom från Hisingen inför den allsvenska comebacken 1987. Hade ungdomslandslagsmeriter från Irland och blev med tiden verklig Giffare. Startade sin tränarkarriär i klubbens J-lag för att sedan bli allsvensk i just Sundsvall. I år hemmahörande i Örebro SK.

Gunnar Samuelsson, Örgryte IS
Norrbottning, lirare, underhållare som hade en A-kamp på meritlistan när han lämnade Örgryte för GIF inför succéåret 1988 (femma i allsvenskan). Blev efter sin aktiva karriär tränare. Först i Selånger, sedan i GIF under tre säsonger (1996, 1997, 1998) med tre fjärdeplaceringar i division I som bästa resultat.

IFK:are från väst:
Rolf "Bronco" Hansson, Örgryte IS
Den förste Öisaren som kom till IFK (1971). Var med att för upp IFK från trean till Allsvenskan. Skicklig passningsspelare, stor lagspelare. Nyckelfigur tillsammans med Conny Clack i satsningen mot högsta serien. "Bronco" avslutade sin karriär i IFK med att föra upp klubben en andra gång till Allsvenskan (1978).

Bo-Leine Larsson, Örgryte IS
Stabil försvars- och mittfältsspelare och son till legendariske guldtränaren (Åtvidaberg) Sven-Agne. Kom inför säsongen 72. Stannade hos Kamraterna i två säsonger Efter aktiv karriär elittränare.

Göran Olsson, Örgryte IS
Följde med Bo-Leine från ÖIS. Gjorde inget större väsen av sig och lämnade Sundsvall efter två säsonger.

Lennart Ottordahl, Örgryte IS
Målspottare från Örgryte, som öste i mål för Kamraterna i gamla division II. Kom 73 och gjorde 30 mål på två säsonger. Spelade aldrig allsvensk fotboll i IFK utan återvände till Göteborg och Blåvitt. Allsvensk också som tränare i bland annat GAIS och Frölunda.

Berry Larsson, Örgryte IS
Duktig ytterback som ingick i folkvandringen från västkusten till östkusten, från ÖIS till IFK Sundsvall på 70-talet. Var med om det allsvenska avancemanget 75. Flyttade så småningom tillbaka till Göteborg och GAIS.

Bo Börjesson, Örgryte IS
Behöver egentligen ingen utförligare presentation. Han var Öisaren, som blev landslagsman (23 A, 5 mål) som blev Mister IFK. Allround pådrivare som kom 1973. Blev sitt IFK trogen under hela sin aktiva karriär trots locktoner från bland annat Mjällby. Fungerade under en tid även som spelande tränare i IFK, Kuben, Alnö och Stockvik innan förbundsjobb lockade. Bor fortfarande i Medelpad.

Tomas Grim, IF Elfsborg
Målvakt som hämtades från IF Elfsborg 1975. Spelade i IFK under klubbens samtliga fem säsonger (1976-77, 1979-81). Fick finna sig i att bli andremålvakt när Åke Richardsson värvades från Emmaboda. Blev kvar i Medelpad efter fotbollskarriären. I dag är sonen André mittback i IFK, medan Thomas tränar Fränsta i fotbollsfyran.

Reine Almqvist, IFK Göteborg
Värvning från Åtvidaberg som aldrig lyckades acklimatisera sig i Norrland och IFK. Blott tolv allsvenska matcher 1976. Försvann sedan hem till västkusten och Blåvitt. Klubben som han slog igenom i guldåret 1969. Tränare efter sin aktiva karriär med bland framgång.


Annons