Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya konstgräset Fifa-testades

/

Det nya konstgräset ligger nu färdigt på Norrporten Arena.
Under fredagen genomgick mattan ett antal Fifa-tester – och godkändes.
– Det är det absolut senaste som finns på marknaden, säger Ove Näslund, arbetsledare vid Idrotts- och fritidsavdelningen på Kultur & Fritid.

Annons

På måndag spelar GIF Sundsvall hemmamatch i Superettan, och för första gången gör man det på Norrporten Arenas nya konstgräsmatta. I dag ska GIF-truppen göra sin första träning på det nya underlaget och under fredagen gjordes ett antal tester för att få mattan godkänd av Fifa.

Testerna genomfördes av Jens Westberg från Isa Sport och bland annat så testar man spelegenskaper som hur bollen rullar och studsar. Under eftermiddagen kom besked om att testerna som gjordes under fredagen blev godkända.

– De fysiska testerna fick vi svar på nu, men sedan ska det skickas in sand, gummi och en del av mattan till Fifa också. De jämför det som är utlagt mot det som var testat i labb förut. Det har aldrig hänt att det inte stämt, så det ska inte vara något problem, men det kan ta upp emot en månad innan det blir helt klart och vi får alla papper i vår hand, säger Ove Näslund.

Däremot är det efter gårdagens godkända tester fritt fram att använda konstgräset i väntan på pappersexercisen.

– Det känns riktigt bra och vi öppnar från och med lördag morgon, säger Näslund.

När mattan godkänns får den Fifa 2 Star-certifiering, vilket innebär att den är godkänd för högsta nivån i Sverige samt internationellt spel.

– Mattan är fantastisk. Det är absolut det senaste som finns att uppbringa på marknaden och den ligger på Borås Arena, i Södertälje och i Örebro, säger Näslund.

Mattans livslängd är fem år – och på måndag används den i Superettan när GIF Sundsvall tar emot Varberg.

Mer läsning

Annons