Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Supportrar med röd/vita hjärtan

Timrå IK:s supporterklubb sägs vara den äldsta i sitt slag i hela Hockeysverige. ST-sport sammanförde den förste ordföranden Göte Westlund med dagens dito Björn Freed – och kunde konstatera att klubbens funktion förändrats en hel del sedan starten 1962.

På sin tid var Göte med och värvade spelare och mest nöjd är han över att ha lyckats få tillbaka Lennart \"Lill-Strimma\" Svedberg till moderklubben.Skönvikssonen och urmakaren Göte Westlund, numera 80 år gammal, var en av grundarna till Timrå IK Supporterklubb.
Timrå förlorade så många av sina stjärnor på den tiden. Vi var några gubbar som tyckte att vi måste göra något åt det. Sen var det en man från Göteborg som sa till mig att han var förvånad över att både Giffarna och Wifsta/Östrand, som klubben hette då, hade så dåligt publikstöd i motgång. Det ville vi också ändra på, berättar Göte.
Sagt och gjort Timrå IK Supporterklubb bildades.
Då hade klubben 17 medlemmar, i dag är antalet över tusen.
Nuvarande ordföranden Björn Freed, 24 år, berättar att supporterklubben är stolt över sin historia.
Det sägs att det är Sveriges äldsta supporterförening inom hockeyn. Vi spinner ofta på det i olika tifo-grejer, vi vill lyfta fram att klubbens bildades 1962.
Björn är också släkt med den mest legendariske av alla Timråsupportrar. Hans farmor var nämligen syster med W/Ö-Kalle, som blev Timrå IK Supporterklubbs förste hedersmedlem.
För Björn är det här året hans första som ordförande, i fjol var han vice ordförande och tidigare har han varit engagerad i tifo-gruppen.
För honom handlar mycket av engagemanget i klubben om gemenskap och han är bra kompis med de flesta i styrelsen. Självklart är han också en stor Timråsupporter.
Nästan alla i supporterklubben känner till de andra som är med.
Vilka är era främsta uppgifter?
Att samordna saker och ting, som att till exempel hitta på tillställningar för medlemmarna efter säsongen eller under något speluppehåll. Det har inte blivit så många resor i år, men den första december har vi fixat en tågresa ner till Stockholm för mötet med Djurgården.
Vad gjorde ni då, Göte?
Vi bidrog lite genom att vara parkeringsvakter och vi hade även lite försäljning. Men vi visste inte riktigt vad vi skulle börja med, vi ville bara så mycket.
Göte stöttade också föreningens organisation genom att hjälpa till med spelarvärvningar.
Det är väl inte så att vi skulle få vara med på några värvningsraider i dag, ler Björn.
Göte:
Men på den tiden handlade det inte så mycket om pengar, det viktigaste var att ordna lägenhet och jobb åt spelarna.
Så du var lite av den tidens Kent Norberg?
Nej, Norberg är en lagbyggare. Det dög jag inte till, jag kan för lite ishockey. Men de kallade mig för värvarkung, säger Göte och skrattar.
Han uppskattar att han värvade omkring 20 spelare till Timrå under sina tio-elva år i supporterklubben.
Den störste av dem: Lennart \"Lill-Strimma\" Svedberg.
Backlegendaren fick sitt stora genombrott under säsongen 1961/62 och lämnade Timrå för värmländska Grums inför den efterföljande säsongen.
Det här skedde alltså 1962 samma år som Timrå IK Supporterklubb grundades och Lill-Strimmas flytt var i andra ordalag en av anledningarna till att klubben kom till.
1969 återvände Lill-Strimma till moderklubben och det blev början på Timrås förra storhetstid i början av 70-talet, som gav så väl SM-silver som SM-brons.
Jag höll på i sex år med värvningen av \"Strimma\". Det var brev, telefonsamtal, ja gud vete allt, berättar Göte.
När drömvärvningen väl gick i lås blev rubrikerna stora.
Det var det största som hände i Hockeysverige det året, säger Göte.
Efter den värvningen blev det också lättare att få fler spelare att se Timrå som ett bra alternativ. Särskilt som också stortränaren Eje Lindström också kommit hem från Grums och AIK.
Göte följer fortfarande Timrå IK, men så många matcher går han inte på längre då han har problem med synen. I fjol blev det två matcher på plats i E.ON Arena och då var det mest för att känna av stämningen.
Och han är stolt över dagens Timråsupportrar.
De får beröm överallt och det skrivs om att de verkligen kan hockey. Sånt är roligt att läsa.

Fakta
Första supporterklubbstyrelsen
Ordförande: Göte Westlund.
Vice ordförande: Henry Johansson.
Kassör: Karl-Gösta Lindström.
Sekreterare: Henning Huss.
Vice sekreterare: Harry Åberg.
Revisorer: Bertil Olsson och Karl-Uno Gordon.
Valberedningen: Arne Tjärnström och Rune Karlsson.

Årets styrelse:
Ordförande: Björn Freed.
Kassör: Jan Åkerström.
Sekreterare: Jeanette Liivlaid.
Ledamot (souvenirer och trummis i klacken): Olle Friberg.
Ledamot: Margareta Andersson.
Suppleanter: Mattias Dahlstedt (tifo), Jimmy Hamrin (tikare.se), Roger Hjortén.

Fakta
Göte Westlund om några \"Lill-Strimma\"-anekdoter
Förhandlingarna med Svedbergs dåvarande klubb Mora:
Först fick jag skjuts ner till Mora av en kille som hette Stig Berglund och då skrev \"Strimma\" på kontraktet (se bild). Senare tog vi kontakt med Mora för att inleda förhandlingarna. Det gick till så på den tiden. Kjell Thimstrand utsågs till förhandlare för Timrå IK och vi åkte ner till Dalarna. Sen satt vi på ett kontor där nere med deras styrelse. Kjell upptäckte att de hade en bandspelare på i smyg och bröt förhandlingarna tillfälligt. Vi hade tre sittningar den kvällen. Strimma hade krävt att få vara med själv , men han fick inte. Mora sa ifrån. En del av uppgörelsen kom att handla om en träningsmatch som CSKA Moskva skulle spela mot Timrå. De hade ett träningsläger i Mora, men skulle komma upp hit för att spela den matchen. Ju fler som kom på matchen, desto billigare skulle övergången bli för oss. Den dagen regnade det lite och jag tänkte: \"Oj, oj, oj\". Men när jag kom till matchen så var det 5.000 på plats.

Den förre storspelaren Vladimir Petrovs ord om \"Lill-Strimma\":
Jag tog initiativet till Lill-Strimma-fonden och fick hit ryska landslaget för att spela för fonden. Efteråt satt jag med Petrov på Knaust. Han sa att han ansåg att \"Strimma\" var den största spelaren som kommit fram i Europa.

Den sovjetiske demontränaren Anatolij Tarasovs ord om \"Lill-Strimma\":
En gång frågade jag Tarasov varför han tog över \"Strimma\" till Sovjet. Han sa att så fort man gör en dragning så blir det som om man får en man mer på banan i en stund. Därför tog han över den spelare som var bäst i världen på dragningar. Tarasov beundrade speciellt Strimmas långa dragningar, han sa att det var som ett gummiband mellan pucken och klubban.