Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Surheten blir lite tröttsam i längden

Rättshaveristen blir människa i Hannes Holms filmatisering av Fredrik Backmans älskade roman. Surheten blir lite tröttsam i längden, men goda grannar piggar upp.

Annons

Det finns ett öde värre än döden: att bli gammal. Den slutsatsen är lätt att dra om man tittar på hur äldre människor skildras på film. De dyker upp som papperstunna rollfigurer som mest verkar bygga på filmskaparens vaga barndomsminnen av en dumsnäll mormor eller en argsint farfar. Eller så syns de inte alls.

När jag intervjuade dramatikern Carin Mannheimer om varför hon så ofta skildrade äldre människor i sina pjäser och tv-serie, förklarade hon att "alla åldrar ryms i en gammal människa", att den rynkiga gamla kvinnan bär en flirtig 20-åring och en självsäker 40-åring inom sig.

En dos av den insikten återfinns i Hannes Holms filmatisering av Fredrik Backmans roman "En man som heter Ove". Ove är den åldrade rättshaveristen som plågar grannskapet med sitt regelrytteri – en gubbsminkad Rolf Lassgård i högform, laddad med bistra blickar och uppdämt raseri. Men vi får också möta Ove som ung man (spelad av Filip Berg), ensam och blyg, misshandlad av livet och av myndigheterna.

Vändpunkten i hans liv blir mötet med hustrun Sonja (Ida Engvoll), en levnadsglad lärarstudent som tindrar ikapp med stjärnorna. I filmens inledning besöker han hennes grav, och kan inte tänka på något annat än att göra henne sällskap. Men att ta livet av sig visar sig vara svårare än han hade trott.

Fredrik Backman är en av Sveriges absolut roligaste skribenter, och det är hans träffsäkra och kärleksfulla skildring av Oves inre liv som har gjort romanen till en storsäljare. Det är ett språk som är svårt att översätta till bilder, och stundtals blir det lite segt att betrakta huvudpersonens sura nuna.

Men det finns en hjärtevärmande kvalitet i berättelsen som får mig att tänka på Dickensklassikern "En julsaga". Trots att han ryar om felparkerade cyklar och hotar att ta livet av grannens knähund, så blir villaområdets egen Scrooge ständigt inbjuden i gemenskapen. Och när nyinflyttade Parvaneh (Bahar Pars) bestämmer sig för att släpa ut honom ur skuggorna står han chanslös. Hon tar sig tid att leta efter den sårbare pojken under den gruffiga ytan, och blir rikligt belönad.

BIOFILM: En man som heter Ove

Premiär: Sverigepremiär 25/12

Genre: Dramakomedi

I rollerna: Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg med flera.

Regi: Hannes Holm

Speltid: 1 timme 56 minuter

Censur: 11 år

Betyg: 3/5