Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Surströmming på menyn när brittisk lyxkryssare kommer till Örnsköldsvik

För 50 000 svenska kronor kommer det att kryssas från Dover till Örnsköldsvik nästa sommar.
– Det handlar om 500 personer, säger Maria Lundkvist på Höga Kusten Turism AB.

Det var 2007 och 2008 som de två lyx- och kryssningsfartygen Silver Shadow och Silver Wind angjorde Örnsköldsviks hamn.

Nästa sommar är det alltså dags igen – i Härnösand och Örnsköldsvik – eftersom M/S Birka lägger till i landskapets södra del och Saga Pearl II kommer till den norra delen.

– Att kryssaren ska komma hit är ganska färskt för oss, säger Maria Lundkvist, som just nu försöker sy ihop ett antal paket, som ska passa de ungefär 500 kryssningsresenärerna, som kommer till Örnsköldsvik på midsommardagen nästa år.

Läs också: Höga Kusten blir kryssningsdestination – landstigning i sommar

Sammantaget handlar det om en kryssning, som startar i brittiska Dover den 20 juni nästa år. Två dagar senare kommer man till Stockholm och tre dagar senare – på midsommardagen – beräknas man anlöpa Örnsköldsviks hamn vid niotiden på morgonen. Fartyget reser sedan vidare norrut vid 20-tiden på kvällen, bland annat till Umeå, Luleå och finska Björneborg.

Maria Lundkvist håller på att ta fram fyra paket till resenärerna, men allt är långt ifrån spikat.

– En dagsutflykt till Ulvön med surströmming tillsammans med Ruben Madsen är ett alternativ. Ett annat är en resa till Skule och världsarvet. Dessutom jobbar vi på fler alternativ, säger Maria Lundkvist, utan att kunna avslöja exakt vad det handlar om.

Rundvandring i Örnsköldsvik är också en valmöjlighet för de som vill se mer av stan.

Lasse Söderlind, näringslivsutvecklare i Örnsköldsvik, är glad för intresset och hoppas att besöket ska kunna ge ringar på vattnet effekter.

– Det intressanta är vad vi gör av det här. Det gäller att ha bra besöksmål. Vi vet att just kryssningstrafik är en bransch som växer, säger han.

– Och det är fin resa som de gör, säger han också apropå kryssningen, som i billigaste upplaga, kostar en hundring mindre än 50 000 svenska kronor.

Lasse Söderlind säger också att han är glad för Birkas intresse av Härnösand och att just det bolaget börjar söka sig längre upp i Bottenviken.

– Jag tror att bra besöksmål är avgörande om det här ska få en fortsättning – och att den typ av hamn vi har här, nära centrum, också är en fördel, säger Lasse Söderlind.