Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Eberstein (S) kan bli vice talman

Redan på måndag får Sverigedemokraterna rollen som vågmästare när riksdagens talman ska utses. Detta sedan Alliansen fört fram Per Westerberg (M) som kandidat och Socialdemokraterna föreslår Kent Härstedt

Socialdemokraterna ville i ett första skede att Björn von Sydow skulle utses till talman, men han avböjde med motiveringen att han inte ville bli vald med hjälp av SD. I det läget spekulerades det om en blocköverskridande överenskommelse där S skulle rösta för Per Westerberg, men så blev det inte.

Om inte Kent Härstedt blir vald till talman kommer Socialdemokraterna att föra fram Susanne Eberstein som kandidat till posten som vice talman.

– Inga kommentarer. Jag brukar inte vara omöjlig, men i det här fallet säger jag ingenting överhuvudtaget, säger Susanne Eberstein strax efter tillkännagivandet från partiledaren.

Mona Sahlin sa vid presskonferensen på fredagseftermiddagen att Socialdemokraterna även framöver kommer att följa samma princip om att inte bry sig om hur Sverigedemokraterna kommer att rösta.