Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne lyfter fram Medelpads förflutna

Medelpad har ett både spännande och dramatiskt förflutet. Det vill läraren Susanne Elfström få fler att upptäcka. Därför ger hon ut en skönlitterär barnbok om vår lokala historia.
– Jag vill öka kunskapen om Medelpads betydelse för Sverige, säger Susanne Elfström.

Vårt landskap kan kännas lite förbisett i den allmänna historieskrivningen, och kanske är vi själva lite dåliga på att lyfta fram det också. Det är något som Susanne Elfström vill ändra på. Hon har inga problem med att rada upp exempel som är värda att uppmärksamma:

– Medelpad har varit ett otroligt stort handelscentrum ända sedan 500-talet. Själva historien om hur Sundsvall byggdes upp efter branden, med influenser från världens alla hörn, är fantastisk. I Indal hittades Norrlands största silverskatt och vi har Norrlands enda slott, Merlo, säger Susanne Elfström.

När hon för många år sedan skulle undervisa en fjärdeklass i Medelpads geografi, tyckte hon inte materialet i skolboken räckte. I stället skrev hon en egen skönlitterär text om ämnet. Så föddes Albert och Julia, två barn som reser genom landskapet och upptäcker dess dramatiska och varierande geografi. Men geografin hänger tätt ihop med historien, varför saker och ting ser ut som de gör, och på så vis utvecklades berättelsen till en kulturgeografisk historiebok.

Susanne Elfström har jobbat med boken i flera års tid, vid sidan om sitt ordinarie arbete. En period arbetade hon också som reporter på ST, vilket förde henne till många olika platser i landskapet och gav ytterligare inspiration.

Hennes egna barn har fungerat som kritiker under skrivandet. Susanne Elfström har dessutom besökt platserna hon skriver om med sina barn, och hoppas att boken ska inspirera fler barn och föräldrar till historiska besök i vår närmiljö.

– Den är tänkt för barn mellan åtta och tolv år, men kan också vara en hjälp för nyanlända utlandsfödda, nyinflyttade och turister, säger hon.

Själv är hon född i Liden och där startar boken, på Vättaberget. Sedan tar barnen i berättelsen hjulångaren Indal, som trafikerade älven i slutet av 1800-talet, ner till Sundsvall där äventyret fortsätter.

Att få ut boken i tryckt form känns stort för Susanne. Hon har fått en del sponsorhjälp men satsar också egna pengar.

– Att skriva en bok är en dröm jag haft sedan jag var liten. Nu är det jättepirrigt och jag är nyfiken på hur den tas emot.

Och det är inte omöjligt att det blir en till bok någon gång i framtiden. I byrålådan ligger ett manuskript på ytterligare en skönlitterär barnbok.

– Jag får idéer hela tiden. Men jag har lovat min sambo Tony att inte ta på mig något mer nu före jul, säger Susanne.