Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt (S): Ångermanland toppar sossarnas landstingslista

Det har varit en jakt, nästan en blodig sådan, på nya toppnamn till Socialdemokraternas landstingslista i nästa val. Flera har tillfrågats under en längre period och senast var det riksdagsledamöterna som pressades hårt.

För partiet vill förstås helst ha ett par ordentligt tunga namn toppen. Men vilka orkar ställa upp?

Då blir det faktiskt lite otippat att det till slut blir kommunalrådet i Örnsköldsvik, Glenn Nordlund, och det vice kommunalrådet i Härnösand, Sara Nylund, som på måndagskvällen avslöjades tar topplaceringarna. För de är inte namnet som slängts runt i spekulationerna de senaste månaderna.

Vad som däremot inte var otippat var dock att Ångermanland – och riktiga lågoddsaren Härnösand – skulle bli listvinnare.

Det socialdemokratiska partidistriktet är inte det enda som tror att det är i Härnösand man hittar politiska fredsmäklare: en kommun som förlorat sitt sjukhus med efterföljande protester liknande de i Sollefteå och som dessutom på grund av en mångårig syskonrivalitet med Sundsvall inte heller kan misstänkas sitta i knäet på den sydliga kommunen.

Det är inte världens chock att Centerpartiet landar i samma ställningstagande eller att Moderaterna valt en Sollefteåbo att toppa sin lista.

Och till Härnösandsnamnet ett Örnsköldsviksnamn då alltfler i länets norra delar oroas över framtiden för det egna sjukhuset och därför behöver en stark lokal företrädare att lägga sitt förtroende på.

Grädde på moset är förstås att Glenn Nordlund och Sara Nylund förutom strategiska geografiska hemorter har lång och tung erfarenhet av politiska uppdrag.

Men trots att den nya regiondirektören Hans Wiklund förmodligen är den mest lämpade på posten på flera generationer betyder inte det att han kommer att bli lättstyrd av den politiska ledningen. Och det politiska uppdraget är tufft.

Landstinget Västernorrland har visat sig vara en riktig karriärdödare för flertalet förtroendevalda det senaste decenniet – för att inte tala om den helt sanslöst upptrissade stämningen i vissa sjukhusgrupper som lett till både hat och hot mot förtroendevalda.

Nordlund och Nylund är bra nomineringar. Måtte de själva tycka likadant även ett och två år in i framtiden.