Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Suveränt språk och timing i kameleontthriller

Håkan Nesser:
Levande och döda i Winsford
Albert Bonniers Förlag

Än en gång förvandlar Håkan Nesser en thriller till skönlitteratur. Levande och döda i Winsford heter boken. Den handlar om Maria, en kvinna som valt tigandet som livsstrategi. Präglad av tidiga förluster hamnar hon i ett kärlekslöst äktenskap och föder barn som förblir främlingar för henne. En dag gör hon sig på impuls av med mannen, svikaren.

Men det anar man inte när man först möter henne på det hedlandskap i sydvästra England, nära byn Winsford, där hon beslutat överleva sin hund, varelsen som är hennes allt. Först efter hand får man klart för sig att hon drämt igen dörren till en bunker på en polsk strand. Därinne befann sig Martin, hennes bakfulle man, våldtäktsanklagad litteraturprofessor, som fuskat sig till sin lärostol i konkurrens med sin bäste vän.

Med suverän känsla för språk och timing preciserar Håkan Nesser intigheten i parets liv, trots att de båda har glansfulla yrken; Maria jobbar på Aphuset, det vill säga Sveriges Television, ett jobb hon fått för hon var snygg och kunde tala rent. De är på väg till en vinters total isolering i Marocko, där Martin ska skriva en bok om ett litterärt par, vars blodiga och hittills förtigna historia han en gång var delaktig i. Också hans syster gungar det kring. Hon antyds ha haft Olof Palme till älskare 1986 och varit medveten om det hemska som väntade 28 februari.

Romanen handlar dels om det författarkollektiv det litterära paret ledde och där Martin deltog, dels om Marias liv, slaget i spillror när hennes åttaåriga lillasyster dödades av en backande buss, föräldrarna brast och den unge man hon älskade förolyckades och dels om hennes och hundens okomplicerade dagar på den engelska landsbygden, innan hennes gärning hinner upp henne.

Det är disig november när hon anländer, men brasan går att tända i det sunkiga stenhus hon hyrt och hunden är välkommen på pubarna. Till och med en tänkbar ny livspartner dyker upp, också han ödesdrabbad. Hans hustru dog och hans då 13-årige son fick skador som gjorde honom livsoduglig. Men till skillnad från Maria har mannen bevarat livsgnistan och lyckas tända det hopp om att börja om, som hon bär på.

Via datorn låtsas Maria att Martin och hon är på plats i Marocko. Men så börjar skräcken ta struptag på henne. En kropp hittas i Polen. Mystiska ljud och tecken hetsar henne och hon börjar undra om Martin räddats ur bunkern och är efter henne.

Och upplösningen, ja den blir som den blir. Han är bra på det där, Håkan Nesser, att underminera tryggheten just när hoppet fått fäste.