Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svag statistik sänkte börsen

Dyster konjunkturstatistik från både USA och Europa sänkte börshumöret, OMXS-indexet föll i går med 5,0 procent.

Det ser allt tuffare ut för svensk industri. Nästan alla pilar pekar nedåt, framtidstron är rekordlåg och bilförsäljningen rasar.

Att Ford nu flaggar nu för att bolaget är berett att sälja Volvo Personvagnar smittade av sig på lastbilsaktierna som föll på bred front. Scaniaaktien föll med 7,1 procent till 59:00 kronor och Volvoaktien föll med 7,0 procent till 33:40 kronor.

Massatillverkaren Rottneros inför produktionsstopp vid bruket i Rottneros och bruket i Rockhammar samt vid massabruket i spanska Miranda under sammanlagt tre veckor. Aktien föll med 10,1 procent till 1:33 kronor.

Verkstadsaktierna pressades hårt av alla dystra konjunktursignaler. SSAB-aktien föll med 11,1 procent till 54:00 kronor och SKF:s aktie föll med 7,0 procent till 59:75 kronor. Sandvikaktien föll med 6,9 procent till 44:30 kronor.

Telekomaktierna hade också en dyster dag. Ericsson föll med 7,1 procent till 53:50 kronor.

I Frankfurt sjönk DAX-index med 5,9 procent och i Paris var börsens CAC-index ned med 5,6 procent.