Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svängig Sinatrahyllning inför utsålt hus

Konsert
Sinatra 100 år med Sandviken Big Band & Kristin Amparo, Christer Sjögren, Andreas Weise
Tonhallen Sundsvall

1900-talets störste sångare inom populärmusiken, Francis Albert Frank Sinatra skulle den 12 december ha fyllt ett hundra år. Den 14 maj 1998 gick Sinatra ur tiden men det betyder inte att hans musik också har gått i graven vilket vi åter igen påmindes om på torsdagskvällen då Sandviken Big Band och gästsolisterna Kristin Amparo, Christer Sjögren och Andreas Wiese bjöd på en nostalgiskt skön och svängig resa i The Sinatra Songbook. För knappt ett år sedan var ungefär samma konstellation här med ett julprogram i Sinatras anda.

Christer är ju mest känd för sin medverkan i Vikingarna men har aldrig varit främmande för att sjunga Sinatralåtar. För ca femton år sedan gjorde han ett bejublat framträdande med Sinatrastuk i Tonhallen, då tillsammans med Leif Kronlunds orkester.

Sinatra är omöjlig att imitera. Många har genom åren försökt, men ingen har lyckats. Hans genuina personlighet är orubbad. Sinatras sånger har ju blivit var mans egendom bland medelålders och äldre lyssnare så det är lätt när andra sjunger att göra jämförelser med honom. Därför vill jag ge Sjögren och Weise en eloge att vara sig själva och tolka låtarna på sitt eget personliga och respektfulla sätt.

Programmet var en påminnelse om Sinatras Las Vegasshower med en mycket påkostad dekor med spotlights i skiftande kulörer. Inga döda punkter och longörer utan det var högt tempo rakt igenom. Sångtrion framträdde i olika konstellationer som solo, duo och även alla tre samtidigt. För att ge hyllningen rätt innebörd bjöds på ett tvärsnitt av Sinatras låtskatt plus lite Ella Fitzgerald i Amparos gestaltning. Det lät fräscht om arrangemangen som fått en modern kostymering. En eloge till den eller de som skrivit dem.

Ikonen Christer Sjögren gjorde sig ett namn med Vikingarna så alla vet hans sångarkapacitet. Bland mycket annat gjorde han en magnifik tolkning av Jerome Kerns Old man river och finalnumret My Way.

Showens överraskning var Kristin Amparo som satte avtryck direkt med gama Exactly like you där hon scatsjöng unisont med bandet. Snacka om tungvrickning. Hon har en härlig utstrålning och rikligt med röstresurser. I klassikern All of me kände man närheten till Ella Fitzgerald. Gott folk, lägg hennes namn på minnet.

Andreas Weise är inte bara en duktig sångare han är en riktig sprallgök som mellan låtarna bjuder på humoristiska lustigheter utan att bli plump. Hans tolkning av Get me to the church on time ur My Fair Lady gav good vibrations. Han har en ledig och avspänd sångstil som passar som hand i handske för Sinatralåtarna.

Lars Sjöbom från Njurunda hade utvalts till Sundsvalls Frank Sinatra och fick därigenom framträda både solo och tillsammans med Sjögren, Weise och Amparo. Han gjorde bra ifrån sig vilket han visade med Fly me to the moon. Sjöbom är en talang med framtiden för sig.

För den suveräna uppbackningen stod Sandviken Big Band som bara blir bättre och bättre.

Den härligt svängiga kvällen avrundades med My Way och Christer Sjögren i centrum.