Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svar direkt: Ditt påstående är bekymrande

Man kan ha olika åsikter om var den juridiska gränsen går. Speciellt när den, som just nu, är på väg att ändras. Men du har fel när du säger att heltider och krav på kollektivavtal diskriminerar småföretag. Alla småföretag har möjlighet att sluta kollektivavtal. Och löntagarna har rätt att kunna leva på sin lön. Då är rätten till heltid lika viktig som möjligheten till deltid. Med dagens pensionssystem är också en tjänstepension nödvändig. Därför, och därför att småföretagare inte ska utsättas för illojal konkurrens, är kravet på kollektivavtal riktigt.

Du skriver att det säkert finns oseriösa företagare som har kollektivavtal. Säkert är det så. Fast de är nog inte många. För med ett kollektivavtal finns det en tydlig grund för facket att agera så att löntagaren får sin rätt.

Sen bli jag uppriktigt bekymrad över hur du som fullmäktigeledamot från ett parti som jag brukar beteckna som anständigt (det finns som bekant oanständiga varianter också) kan dra upp frågan om demokrati och diktatur bara därför att majoriteten av de folkvalda har en annan åsikt än din egen. Sossarna har aldrig stått för vare sig diktatur eller att "bestämma över allt och alla”.

Svante Säwén

S-krönikör

Sundsvalls Tidning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel