Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svar från kommunen: Inte möjligt att på förhand sätta ett marknadsvärde på cykeln

Replik på Kommunens cykelleasing verkar inte ett dugg förmånlig, ST 11/9.

Villrådig, jag ska på bästa sätt försöka ge en bakgrund och förklara varför vi på Sundsvalls kommun skapat erbjudandet – att hyra en cykel.

Du som har en tillsvidareanställning på Sundsvalls kommun kan via bruttolöneavdrag hyra en cykel under tre år och sedan köpa ut den till ett marknadspris om du så önskar. Erbjudandet är en del av ett större sammanhang där vi systematiskt och långsiktigt arbetar för att vara en attraktiv arbetsgivare. Vi vill med detta erbjudande skapa förutsättningar för att ännu flera väljer att cykla och på så sätt ge vår personal chansen till ökad vardagsmotion. Det tror vi är bra både för både våra kroppar och för vår miljö.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Sundsvalls kommun erbjuder precis som du nämner alla tillsvidareanställda att hyra en cykel via ett bruttolöneavdrag. Detta är resultatet av ett politiskt beslut. Priset för att hyra en cykel ligger mellan cirka 100 och 380 kronor i månaden. När hyresperioden har gått ut är det valfritt om man vill köpa ut cykeln till ett marknadspris eller lämna tillbaka den. Förutom cykeln ingår även leverans och justering, treårig garanti, godkänd cykelhjälm, support och extra lås under hela hyresperioden samt en trygghetsförsäkring i händelse av stöld eller långtidssjukdom.

Att göra ett så kallat bruttolöneavdrag är ingen nyhet utan används inom en rad olika personalförmåner både inom det privata näringslivet och inom offentlig verksamhet.

Det är inte möjligt att på förhand ange ett marknadsvärde. Det beror ju på hur behoven av begagnade cyklar ser ut på marknaden om tre år.

Vi på Sundsvalls kommun är glada att över 450 personer valt att hyra en cykel, det visar att många uppskattar erbjudandet och gjort ett aktivt val. Antalet personer som valt att nappa på erbjudandet är jämförbart med andra städer som har haft samma typ av erbjudande.

Åsa Bellander

Kommundirektör, Sundsvalls kommun

Läs även:

7 500 cyklar kan leasas – här är planen som ska göra Sundsvall till en cykelstad (Plus)

Försäljningen ökar explosionsartat – det ska du tänka på när du köper en elcykel (Plus)

En cykeltur runt Alnö – men jag skippar cykelbanorna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel