Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svår koleraepidemi i orons Zimbabwe

Minst 484 människor har dött i den koleraepidemi som svept över det oroliga Zimbabwe sedan i augusti.

– Det totala antalet misstänkta fall den 1 december var 11 735 och antalet dödsfall var 484, sade Fadela Chaib, taleskvinna för Världshälsoorganisationen (WHO) i går.

Årets utbrott är det största sedan 1998 – koleran påverkar nu ”de flesta regionerna i landet”, enligt WHO.

I vissa områden dör så många som 50 procent av de smittade i den fruktade tarminfektionen, som ger kraftigt vattniga diarréer och som sprids genom smittad mat eller vatten. I förra veckan varnade FN för att sjukdomen höll på att sprida sig till Botswana och Sydafrika.

Kolera, som på 1800-talet skördade tusentals människoliv på flera kontinenter, är i dag enkel att förebygga och behandla. Att så inte sker är ett tecken på hur skör situationen är i Zimbabwe.

Det en gång blomstrande landet har nu världens högsta inflation, i går låg den officiellt på 231 miljoner procent. Elavbrott är en vanlig företeelse och det är ont om mat. Vattenledningssystemet i Harare och i flera andra städer har gått sönder, vilket sannolikt bidrar till spridningen.