Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svar till Folkhälsoinstitutet

Replik på debattinlägg från Folkhälsoinstituet om metadon.

Sven Andréasson och Anna Bessö på Folkhälsoinstitutet menar att de uppgifter om metadonrelaterade dödsfall som vi efterfrågade inte kan lämnas ut eftersom de ”inte är klara”. Detta är rent nonsens, för det vi i första hand bad om var uppgifter om var i landet dödsfallen hade inträffat.

Med sådan kunskap kan man komma ganska långt när det gäller att formulera orsakshypoteser. Man kan se om det finns lokala anhopningar av dödsfall (som i Umeå där sex dödsfall inträffade till följd av läckage från läkemedelsgrossisten Tamro). Man kan se om det finns ett tydligt geografiskt samband mellan ökad dödlighet och ökad metadonförskrivning (vilket i så fall skulle kunna tyda på ökat läckage). Slutligen kan man se om det finns samband mellan hög dödlighet och långa vårdköer.

Enligt vår erfarenhet är det sistnämnda det troligaste. I Malmö- och Göteborgsområdena köar fortfarande flera hundra heroinister till de underdimensionerade vårdprogrammen. Danskt metadon och franska Subutextabletter är mycket eftertraktade på den illegala marknaden – en marknad som till stor del upprätthålls av narkomaner som i desperation försöker sköta sin egen behandling.

Björn Fries

före detta narkotikapolitisk samordnare

Björn Johnson

narkotikaforskare, Malmö högskola

Fred Nyberg

professor, Uppsala universitet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel