Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svåra brott att utreda

Det är inte bara Stefan och Isabelle Thörnberg som har blivit lurade efter att ha gjort investeringar utomlands och brotten är många gånger svåra att utreda.
– Ska man kunna styrka det bedrägliga uppsåtet måste det stå klart att bedragaren redan från början hade ett uppsåt, säger Lisa Sjölander, förundersökningsledare vid polisen.

Lisa Sjölander säger att det är svårt att kommentera det som Stefan och Isabelle Thörnberg har utsatts för men alla har rätt att polisanmäla ett brott, även om det kan vara både svårt att utreda och bevisa.

– För att kunna göra en bedömning måste vi grundligt gå igenom vad som har hänt, säger Lisa Sjölander.

För att polisen sedan ska påbörja en utredning i ett annat land krävs det att det handlar om en allvarlig brottslig verksamhet.

– Det här kan vara civilrättsligt och då måste de utsatta personerna själva driva fallet, men då måste man också vara beredd på att ta den ekonomiska risken om man skulle förlorar, säger Lisa Sjölander.