Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svåra miljöproblem i Västernorrland – se hela listan med mål som inte uppnås

Västernorrland kommer inte att uppnå majoriteten av sina miljömål, det slår nu länsstyrelsen fast.
Tio av tolv mål kommer inte vara möjliga att klara med de resurser och åtgärder som finns.
– Det är väldigt skrämmande. Vi vet inte hur vi påverkas än, det blir våra barn som får ta det, säger Rebecka Bjurhall på länsstyrelsen.

Annons

Endast två av miljökvalitetsmålen, frisk luft och grundvatten av god kvalitet, är nära att nås. Övriga tio miljömål som finns i Västernorrland kommer inte att uppnås med dagens resurser och åtgärder, menar länsstyrelsen.

– Det ser inte bra ut i Västernorrland men heller inte globalt. Lokalt har vi en dålig luft, mycket kemikalier och dålig biologisk mångfald. Det är många problemområden som vi måste bli bättre på att arbeta med, säger Rebecka Bjurhall, miljömålssamordnare för länsstyrelsen.

Miljötillståndet i Västernorrland är i flera fall är allvarligt och att utvecklingstrenden för flera miljökvalitetsmål är dålig, fastslår nu rapporten.

– Flera personer dör varje år av luftföroreningar. Vi ser att naturen förstörs och drar med sig klimatförändringar. Att saker börjar hända med naturen är ett faktum, säger Rebecka Bjurhall.

Länsstyrelsen tänker nu tillsammans med andra aktörer från kommuner, landsting och Skogsstyrelsen ta fram en ny handlingsplan. Tanken är att komma överens om akuta problemområden att jobba med först.

– Innan vi gemensamt bestämt akutområden vill jag inte gå in på det. Personligen ser jag hållbar konsumtion som det viktigaste. Det är orimligt att varje person ska göra medvetna val i affärerna, det behövs åtgärder från högre plan, säger Rebecka Bjurhall.

Länsstyrelsen tror inte att målen kommer nås ens år 2020. Trots det ska man alltså nu ta fram en handlingsplan för de kommande tre åren.

– Vi måste fokusera på det positiva. Vi får inte vara handlingsförlamade. En kan inte göra allt men alla kan göra något, säger Rebecka Bjurhall.

Länsstyrelsen ska tillsammans med andra myndigheter och personer försöka komma fram till konkreta förslag på vad som kan göras. Handlingsplanen förväntas vara klar i slutet på nästa år.