Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svaret på gåtan om sälungarna

Forskaren om sälar på land: "Kan bli allt vanligare".

De senaste veckorna har det kommit flera rapporter om sälungar som förirrat sig upp på land, och hittats långt från sin naturliga hemvist i havet.

Bilder på påkörda sälar, och en säl på isen i Selångersån har förbryllat.

Den senaste sälen i raden upptäcktes av Stefan Evensson i Fjäl i Timrå i lördags natt.

– Jag skulle gå och lägga mig när jag såg vad som såg ut som ett tygknyte på vägen utanför huset, som såg ut som en säl. Jag tänkte bara släcka och lägga mig, men blev så nyfiken att jag gick ut och tittade. Och det var mycket riktigt en säl, berättar Stefan.

Sälen var påkörd och låg på vägen, 40–50 meter ifrån Indalsälven, och sju kilometer uppströms från havet.

– Jag har jobbat med naturen länge, men aldrig upptäckt något liknande. Det är väldigt märkligt, säger Stefan.

Men enligt sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd på Statens Lantbruksuniversitet är det inte helt ovanligt att sälkutar irrar upp på land vid den här tiden på året.

– Min erfarenhet är att det är nästan enbart är gråsälskutar som gör så här. De föds i februari-mars och diar i fyra veckor innan mamman överger dem. Då ska de väga nästan 50 kilo och vara feta så att de ser ut som fotbollar för att ha reserver så att de klarar sig helt och hållet själva, berättar han.

Sälarna föds på drivisen och längs hela kusten brukar det komma rapporter om sälar som gått upp på land.

– Den första tiden har de ingen aning om världen, och vet inte vad som är öst och väst. Det är inte alls ovanligt att de dyker upp på fel ställen, berättar Sven-Gunnar Lunneryd.

Kombinationen av mycket is längs kusten och en allt större population av sälar ökar också antalet sälar som kommer fel.

I Älvkarleby rapporterades tidigare i vår om en sälunge som hittats i skogen, flera kilometer från kusten.

Och Sven-Gunnar Lunneryd har hört liknande historier.

– För några år sedan var det en jägare som skulle skjuta vildsvin som mitt i natten överraskades av en sälkut som kom krypande förbi, berättar han.

Sälforskaren har också några konkreta råd om man hittar en vilsen sälunge.

– Är den utmärglad och ser sjuk ut så ska den avlivas, det är det mest barmhärtiga. Annars kan man ta tag i baklabbarna och lägga den i en säck och ta den till havet. Men man får passa sig så man inte blir biten, och ta så lite som möjligt i sälen.

Gråsälsstammen blir allt större, efter att ha gått ner under början av 80-talet. Därför lär också risken att få se sälungar på land bli allt större.

Läs också: Strid om sälungar på Kolmården