Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt acceptera att kvalitetsbegreppet flyter

Annons

Det finns något som håller ihop oss människor genom historien. Våra envetna försök att definiera vad som är kvalitet. Att särskilja vad som är "bra" och "dålig": konst, litteratur, teater, dans, musik och arkitektur.

Svaren har varierat.

Enligt en av de tidigaste teorierna fungerar bra konst som länk mellan människa och Gud.

Traditionell konstteori menar att för att något ska definieras som konst så är det automatiskt kvalitetssäkrat. Det sköttes förr av utvalda, ofta akademiker, som kontrollerade konstlivet. Lars Vilks är inne på samma linje men i modern tappning, att konstvärldens erkännande är definitionen på konstnärlig kvalitet.

Den franske modernisten Duchamp stod för motsatt uppfattning: att det var i mötet med betraktaren som konsten uppstod och att det var betraktaren som därmed avgjorde om det var bra eller dålig konst.

För många är kvalitet synonymt med skönhet, är verket inte vackert är det inte konst. Skönhetskravet är ofta tätt sammankopplat med förväntningar på att verket ska vara välgjort - att man förstår att det har krävts hantverksskicklighet för att färdigställa verket. Men om konstnären själv inte karvat och sågat? Kan vi fortfarande prata om konst av hög kvalitet? Och hur stor roll spelar hantverket i den idébaserade konsten?

I dag är Vincent van Goghs namn synonymt med kvalitet, hans målningar hör till konstvärldens mest eftertraktade. Men han dog okänd och sålde bara ett verk under sitt korta liv.

2014 års mest hyllade bok "Stoner" av John Williams gjorde inte stort väsen när den gavs ut första gången 1965. Först tio år efter författarens död ansågs den oumbärlig och hyllades av en enad kritikerkår världen över.

Vad var skillnaden?

Verken var de samma men tiden var en annan.

Hur gärna vi än vill finns det inte en bergsäker begreppsbestämning vi kan använda för att dela upp verk, stycken och byggnadskonst i bra och dåligt.

Ändå letar vi. Kanske mer nu än någonsin när informationsbruset dånar och vi riskerar att drunkna i webbens oändliga flöde av texter.

Vi behöver en boj att hålla fast i - något vi kan vara säkra på är "bra".

Det är inte så konstigt att kvalitetsbegreppet ses som en sanning att leta efter. Hela yrkesgrupper bygger sin verksamhet på föreställningen om att det finns något som kan mätas i kvalitet. Jurygrupper, kritiker, redaktörer, kulturinstitutioner, museer, gallerier gör ständigt urval utifrån kvalitetsbegrepp.

Kulturanslagen i samverkansmodellen fördelas i enlighet med de kulturpolitiska målen. Mål som ligger i botten för kvalitetsbegreppet som är måttstock för offentligt finansierade konstprojekt.

Kvalitet för beslutsfattare på kulturdepartementet innebär (gissningsvis) att projektet som söker och får medel ger möjlighet till ökad demokrati, delaktighet och att det "når ut till många":

Något som (gissningsvis) inte är lika viktigt för konstnären i skapandet - och den ena konstnärens kvalitetsbegrepp är inte synonymt med nästas. Varje genre eller grupp har sin norm för vad som signalerar kvalitet.

Ändå finns det klassiker inom de olika genrerna som ständigt återupptäcks, litteratur som öppnar sig för nya läsare, samma konstverk som hittar till nya generationer, 200 år gammal musik som berör ungdomar på samma sätt som det berörde deras farföräldrar.

Det är väl kvalitet?

Ja, det är ett sätt att benämna kvalitet. Men det utesluter inte att ett samtida verk som processats genom konstnärens erfarenheter och till slut kommunicerar med mig inte har lika mycket kvalitet.

Jag lägger gärna till komplexitet, kontextmedvetenhet och autenticitet i min formulering av begreppet. Erfarenhet, kunskap och talang hos utövaren är ofta en förutsättning för att resultatet ska bli bra.

Men det är inte säkert.

Vi får helt enkelt accepter att vi definierar vårt eget kvalitetsbegrepp. Att kvalitet betyder något annat för grannen och att begreppet förändras och revideras med tid även för oss själva.