Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att snoka rätt på de som snokat i journaler

Utredningen kring det misstänkta dataintrånget i den före detta vårdcentralchefens patientjournal är på väg att falla platt till marken.

Skälet är tekniskt.

Enligt Lars Berglund, medicinsk rådgivare inom primärvården, sitter problemet i datajournalsystemets uppbyggnad.

– Det är hart när omöjligt att se om det har skett något olaga intrång. Loggarna är så uruselt konstruerade, säger han.

Genom datajournalsystemet Systeam Cross ska alla som arbetar inom sjukvården i landstinget Västernorrland numera på ett enkelt och snabbt sätt kunna ta reda på information ur alla patientjournaler via datorn. Att smygläsa är ett brott. Därför registreras alla inloggningar.

I samband med att den före detta vårdcentralschefen blev polisanmäld i fjol, misstänkt för att ha stulit utrustning från sin arbetsplats i Nacksta, begärde hon och hennes make ut loggutdrag ur sina patientjournaler.

De kunde konstatera att det rörde sig om hundratals inloggningar och misstänkte att några av dem var olagliga och vände sig till polisen. Inom primärvården startade en intern utredning, som nu är på väg att bli klar. Resultatet verkar bli ett, jaså?

– Jag vill nog säga att det finns goda förbättringsutrymmen, som det heter på fint språk. Journalsystemet är helt enkelt inte byggt så att det ska gå att ta ut lättförståeliga loggar, säger Lars Berglund.

Genom att det inte går att koppla loggposterna till särskilda ärenden har han istället försökt länka ihop varje inloggning med journaltext. Men ofta saknas anteckningar. I många fall av naturliga skäl, eftersom det rör sig om inloggningar som skett av administrativa skäl.

Problemet, som han ser det, är att skilja den här typen av inloggningar från inloggningar som skett av ren nyfiken, om det skett några sådana.

– Den där rimlighetsbedömningen är mycket godtycklig, som du förstår. Det är inget som håller för att anklaga någon, säger han.

För att leda något i bevis så skulle du vara tvungen att göra intervjuer med var och en som loggat in sig?

– I princip, ja, säger Lars Berglund.

Själv anser han att den här bristen gör att datasystemet inte stämmer överens med patientdatalagens krav och att han tänker lyfta frågan till en högre nivå.