Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt bevisa vem som fildelat

Om man får ett skadeståndskrav för olaglig fildelning från ett skivbolag, bör man nog gå till domstol snarare än att betala direkt.
– Det kan bli stora bevissvårigheter, medger musikproducenternas företrädare Lars Gustafsson.

Motståndarna mot den nya fildelningslagen har uttryckt oro för att den enskilde ska hamna i en utpressningssituation gentemot film- eller skivbranschen. Med den nya lagen får de ju rätt att begära ut namnet bakom en viss IP-adress, från vilken olaglig fildelning skett. De kan sedan kontakta personen och begära skadestånd för fildelningen.

Väljer man att inte betala kan saken hamna i en civilrättslig process i domstol. Förlorar den enskilde blir det inte bara skadestånd utan även ansvar för båda parters rättegångskostnader.

Det kan bli betydligt dyrare än skadeståndet. Lika bra att betala direkt, då, kanske. Nja, det är inte självklart.

– Den som vi kan komma i kontakt med är personen som äger abonnemanget, men den personen är ju inte rättsligt ansvarig för om någon annan skulle ha använt hans IP-nummer för olaglig fildelning, säger Lars Gustafsson, som är vd för Ifpi, musikproducenternas branschorgan.

Frågan är hur käranden i en process, i det här fallet ett förlag, musik- eller filmbolag, ska kunna bevisa att det är innehavaren av abonnemanget som fildelat. Det kan ju lika gärna ha varit någon på en fest som hållits i bostaden.

– Vet man inte vem som har använt datorn, så blir man inte ansvarig, säger hovrättsassessor Stefan Johansson på justitiedepartementet.

Däremot kan man möjligtvis hållas ansvarig vid upprepade påpekanden om olaglig fildelning för att man inte fått stopp på det.

Frågan är om den nya lagen i praktiken blir tandlös.

– Nej, vi tror inte det, säger Lars Gustafsson.

– Det är ju så att även om vi tar kontakt med mamma eller pappa, så tror vi att de pratar med ungdomarna i familjen om att det här kanske inte är så lämpligt. Men det är klart, om man ska gå vidare rättsligt så kan det bli stora bevissvårigheter, säger han.

Även i civilrättsliga mål finns det vissa möjligheter att säkra bevisning, men de är inte alls lika omfattande som i straffrättsliga fall.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann sade på fredagen att han gärna vill se olika gränser för olika upphovsrättsinnehavare.

– Det handlar om komma åt dem som gör detta (illegal fildelning) i stor skala, sade han till TT.