Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt cancersjuk efter 10 år på Gränges Aluminium

Matti Lähdesmäki jobbade på Gränges Aluminiums verk 2 mellan åren 1979 och 1989.
I dag är han bunden till en syreapparat, svårt sjuk i elakartad lungcancer och kan inte planera mer än en dag i sänder.

För fem år sedan fick han beskedet att han drabbats av cancer. Han hade då haft en ihållande hosta under en lång tid.

Vid operationen upptäckte läkarna att den elakartade tumören var betydligt större än vad de först hade trott och därför tvingades de ta bort en tredjedel av Mattis högra lunga. Månaderna efter operationen fick han cellgiftsbehandlingar och trodde sedan att han skulle vara frisk.

– Men efter bara ett år hittade de nya fläckar på båda lungorna och nu går det bara åt ett håll, säger han.

Matti Lähdesmäki tror att tiden på Gränges Aluminium kan vara orsaken till hans sjukdom, men vet också att det är svårt att bevisa något. Han har dessutom varit rökare, men slutade för tretton år sedan långt innan han drabbades av cancer i båda lungorna.

– Jag har forskat lite om den här typen av cancer. Den kan ofta vara ärftlig. Jag har en stor familj och jag är yngsta barnet. Ingen annan har fått lungcancer, men så har heller ingen annan jobbat i aluminiumverket.

Matti Lähdesmäki berättar att han nu lever en dag i taget. Han planerar inget för framtiden och vet inte vad han ska göra efter jul. Han har haft problem med blodcirkulationen och lidit av intensiv huvudvärk, men den försvann när han fick syreapparaten.

– Jag har det bättre nu och jag tänker klarare. Jag flåsar en del när jag är uppe och går, men jag är ju pensionär så jag behöver inte ha bråttom längre, säger han och skrattar försiktigt för att inte börja hosta.

Trots sin sjukdom är han positiv och ser tillbaka på tiden vid Gränges Aluminium med ett leende.

– Miljön var skitig, men det var bra kamratskap. Jag har varken före eller efter varit med om att få jobba med ett sånt supergäng och det gällde alla från golvet och upp till högsta ledningen. Jag trivdes mycket bra och arbetsmiljön utvecklades successivt, men vi pratade aldrig om några cancerrisker, säger han.

Under sina tio år på verk 2 lärde han känna många arbetskamrater. Nu tror han att fler än 40 av dem har dött i lungcancer.

Munskydd fanns till förfogande, men enligt Matti Lähdesmäki användes de inte kontinuerligt.

– När det var varmt på sommaren eller när fabriksarbetarna ville prata med varandra inne i hallen så tog många av sig skydden. Ingen tänkte väl då på att luften vi andades in kunde vara så farlig, säger han.