Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt få plats på äldreboende i Timrå

Det är svårt för gamla att få plats på äldreboende.
Särskilt i Timrå.

Många äldre har svårt att klara vardagen i sina bostäder och köar för att få komma in på ett äldreboende.

Men chansen att få en plats avgörs inte av behovet, utan till stor del av var i landet man bor. Det är nämligen stora skillnader mellan landets kommuner, enligt en undersökning som genomförts av SVT.

Timrå är den kommun i Västernorrland där det är svårast att få en plats på ett äldreboende, enligt undersökningen. Endast 10,6 procent av alla över 80 år i Timrå har plats på ett äldreboende. Motsvarande siffra i Ånge, som är en av de generösaste kommunerna i landet, är 16,7 procent.

En 87-årig kvinna i Kovland tvingades till exempel slåss i domstol för sin rätt till en plats på äldreboende i Timrå. När barnen istället vände sig till Sundsvall och frågade, fick hon snabbt en plats. Det tyder på att kommunerna gör helt skilda bedömningar av hennes, och andra åldringars, behov.

Men Per-Arne Frisk (S), ordförande för socialnämnden i Timrå, försvarar kommunens agerande.

– Det är som med domare i hockey, man gör olika bedömningar. Men det är svårt att dra slutsatser av bara ett fall, man måste göra betydligt större jämförelser, säger han till SVT.

Läs mer:

Stora planer för ett nytt äldreboende i Timrå

Äldreomsorg