Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt hitta bra lunch som vegetarian

Oxbringa, kycklingfilé, köttfärslimpa, spätta. Visst finns det luncher för alla smaker men för en vegetarian kan det vara en tidskrävande sysselsättning att hitta ett bra lunchställe.
– Jag skulle äta ute oftare om det gick, säger Inger Byström, vegetarian sedan 20 år tillbaks.

En snabb titt i lunchguiden i Sundsvalls Tidning visar att de flesta restauranger inte har något för de som föredrar vegetarisk kost.

– Jag skulle vilja att varje restaurang hade ett vegetariskt alternativ varje dag. Och inte bara vegetarisk pasta eller pizza, förklarar Inger.

Hon och hennes man har varit vegetarianer sedan 20 år tillbaks. Då kom dottern hem från Indien och hade fastnat för den indiska grönsaksbaserade kosten.

– Vi hade några år hemma då vi hade en egendomlig blandning av mat, vi lagade flera olika rätter. Till slut fick vi avsmak för kött helt enkelt, berättar Inger.

Hon har rest mycket tillsammans med maken, speciellt till England och där är utbudet mycket större och bättre.

– Där är det helt otroligt. Det finns inte en enda pub som inte har ett vegetariskt alternativ, berättar Inger samtidigt som hon läser igenom Oscars lunchmeny.

Köttfärslimpa, strömming, heta curryräkor och kycklingburritos finns det att välja på i dag.

Hos Norrlandskällaren kan man välja mellan pasta med salami, fiskfilé, lövstek, pizza eller fläskfilé. Lite längre ner på gatan ligger Victoria. Där skyltar de i alla fall med en rätt utan kött. Champinjonomelett.

– Det är ju ett plus.

Hos O'learys har man i dag två vegetariska alternativ. Broccoli- och blomkålssoppa och pastagratäng med mozzarella. Inger blir både glad och förvånad. Det får bli O'learys.

Att gå runt och titta på alla lunchmenyerna har Inger tid med nu, när hon är pensionerad. Men för de som arbetar och bara har en timmes lunch är de inte lika lätt.

– När jag jobbade fick jag oftast ta med mig lunch. Man har ju inte tid att gå runt och leta över hela Sundsvall.

Brandstation är en av restaurangerna som satsar på ett vegetariskt utbud. Varje dag finns ett alternativ utan kött på menyn.

– Vi försöker tillmötesgå så många kunder som möjligt. Det är inget konstigt med det, berättar ägaren Uffe Steringer.

Han menar också att flera krögare är flexibla och kan gå utanför den skriva menyn för att hitta alternativ till kötträtterna.

– På många ställen är den vegetariska menyn oftast tråkig men de flesta blir bättre och bättre på det här.