Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svartvik ändrar sin julmarknad nästa år

Julförsäljningen vid Svartviks industriminnen tänker lägga om sin marknadsstrategi kommande år. Man ska ha försäljning från stånd och lite mer knallar än vad som nu erbjudits under tre helger. Och så tror man på en sammanhållen marknad under en helg.

Man kan inte skylla på vädret som var gnistrande fint på lördagen. Kjell Andersson som säljer antikt och loppis på platsen låste upp sina bodar och ställde ut den gamla springschashojen i vägkanten, signalen om att det var öppet.

Reportern frågar Kjell om den möjligen använts av trampande varubud i trakten.

Nej den är från Överturingen, sär den fanns till salu vid ett tillfälle när jag höll auktion där uppe, berättar han.

Kerstin och Bo Ringh bullade upp med skinksmörgåsar och gröt inne i kaféet där man sålde hantverk från några lokala slöjdare och hantverkare. Men gästerna infann sig inte i några större skaror.

Lördagarna har varit bättre än söndagarna, men tre helger i rad blir nog för mycket, särskilt på slutet när man kommig fram till Luciadagen, ansåg både Kjell och Bo.

Bo ångrade också att han tackat nej till en del knallar som hört sig för om det fanns plats för marknadsstånd.

Men det får vi väl ändra på till nästa år, medgav han.

Den som ändå kom till Svartvik kunde i lugn och ro göra fina fynd, såväl bland de nytillverkade slöjdalstren som inne i Kjell Anderssons antikavdelning.

De finaste grejerna har han i en del av förrådslängan som är försett med rejäla lås, de lite mindre värdefulla och loppisprylarna har han sorterat in i andra bodar.

Men många gör fina fynd även bland det enklare, säger han och guidar i den bod där de står mängder med gammalt märkesporslin från Gustavsberg och Rörstrand.

Den som hittar en felande märkestallrik av samma sort som man har i den ärva men inte kompletta servisen brukar bli väldigt glada, försäkrar Kjell och drar på sig den stora röda tomteluvan.

Bland porslinet är det mycket 60- och 70-tal som efterfrågas. Det är barndomens serviser som man nu jagar rätt på som vuxen.

En annan artikel som är eftersökt är prismor till kristallkronor, som kan komplettera de som gått förlorade i den ärvda armaturen.

I Kaféet handlar det om nya saker i traditionell stil. Kerstin Ring har också fängslats av ett par välkända motiv i Karl Larssons produktion och sytt upp flickklänningar i olika storlekar som återfinns på interiörerna från det egna hemmet i Sundborn.

Bonader, löpare, dukar, kuddar och stickat finns också i utbudet.

Vi strävar efter att hålla sortimentet lokalt. En slöjdare från Alnön, tvärs över Sundet får väl räknas dit, tycker Bo. Och så har vi utsocknes som vi säljer för, en hantverkare från Harmånger. Men där går gränsen.