Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveket i München har blivit spionroman

Münchenöverenskommelsen 1938, då västmakterna sålde ut Tjeckoslovakien till Hitler, är en av vattendelarna i världshistorien.

Nu har den brittiske författaren Robert Harris skrivit en spionthriller om överenskommelsen. I en TT-intervju berättar han om romanen och dess historiska bakgrund.

Intressant nog är boken ett försök att återupprätta den hårt kritiserade brittiske premiärministern Neville Chamberlain.

Chamberlain har i decennier förlöjligats för att han tillät Nazityskland att hugga för sig en stor del av Tjeckoslovakiens territorium – det tysktalande Sudetlandet – och öppnade vägen för en tysk ockupation av hela Tjeckoslovakien.

Han har hånats för att han litade på Hitler. Tillsammans med Frankrike borde Storbritannien i stället ha satt hårt mot hårt redan 1938 och hotat med militära aktioner om Tyskland fortsatte med hoten mot Tjeckoslovakien, menar man.

Men den typen av resonemang tror inte Robert Harris på.

– Man måste alltid betänka hur människor såg på situationen vid den tidpunkten. Och Chamberlain hade inte något alternativ. Storbritannien var inte tillräckligt militärt starkt vid den tidpunkten för att utkämpa ett krig, och han visste att fransmännen inte ville slåss, säger Harris.

I boken får Chamberlain snarare än Hitler stort utrymme, delvis en följd av att Robert Harris har studerat honom under lång tid och dessutom talat med hans efterlevande släktingar.

– Det är viktigt att komma ihåg att München på sätt och vis var en seger för Chamberlain och ett nederlag för Hitler. Hitler sade själv 1945 att han borde ha startat kriget 1938 och inte 1939. Som det nu blev fick Storbritannien ytterligare tid på sig att upprusta.

Romanen utspelas under fyra dagar i september 1938, strax före och under det historiska mötet mellan Chamberlain och Hitler i München.

Huvudpersonerna är Hugh Legat, en av Chamberlains privata sekreterare, och Paul Hartmann, tysk diplomat och motståndare till Hitler.

– Legat är helt och hållet påhittad, men Hartmann är baserad på den tyske diplomaten Adam von Trott, en av de aktiva inom den konservativa motståndsrörelsen mot Hitler. Han deltog i attentatet mot Hitler 1944 och avrättades, säger Harris.

I romanen försöker Hartmann få Legat att överlämna ett hemligt tyskt dokument till Chamberlain. Dokumentet avslöjar tydligt att Hitler inte tänker nöja sig med Tjeckoslovakien utan avser att erövra stora delar av Europa.

Hartmann vill att Chamberlain ska inse att det inte går att blidka Hitler. Det är bara kallt stål som gäller. Om britter och fransmän vägrar offra Tjeckoslovakien och sätter stopp för Hitlers planer kommer motståndsrörelsen att göra sitt och oskadliggöra den tyske diktatorn.

Till slut, i ett mörkt hotellrum, får Chamberlain se dokumentet och Hartmann får träffa den brittiske premiärministern. Men Chamberlain väljer att följa den linje han har bestämt sig för – vad Hitler tänker göra får framtiden utvisa.

– Dokumentet är äkta. Det hittades efter kriget. Chamberlain såg det givetvis aldrig, men det hade inte spelat någon roll om han hade gjort det. Han ville vinna tid, säger Harris.

Han har skrivit flera romaner med andra världskriget som bakgrund.

– Andra världskriget är ett ämne som jag känner mig säker med. På många sätt var det då som den moderna världen kom till. Det känns levande för mig. När jag skrev "München" använde jag mig av en gammal reseguide från 1936 över Tyskland, säger han.

– Min tanke var att skriva en ny berättelse om ett mycket betydelsefullt historiskt ögonblick. Vi lever fortfarande med problemet som Chamberlain brottades med – hur man ska agera när man förhandlar med en diktator.

Roland Johansson/TT

Fakta: Robert Harris

Robert Harris, född 1957, är en brittisk författare som tidigare arbetat som journalist för BBC och tidningar som The Observer, Sunday Times och Daily Telegraph.

Han har skrivit flera faktaböcker, bland annat om kemisk och biologisk krigföring, om Falklandskriget, och om skandalen kring Hitlers påstådda dagböcker 1983.

Harris började skriva historiska spänningsromaner 1992. Den första och kanske mest kända är "Faderland" som utspelas 1964 i en värld där Tyskland har vunnit andra världskriget.

Harris har också skrivit romanen "Pompeji" som handlar om staden Pompejis sista dagar på romarrikets tid.

Romanen "En officer och spion" från 2013 handlar om Dreyfusskandalen i Frankrike i slutet av 1800-talet.

Källa: Penguin