Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sven Bredberg (M): Att skylla på friskolorna löser inte skolans problem

Replik på debattartikeln "Konkurrens om Sundsvalls elever skapar förlorare", skriven av medlemmar i Nätverket för en likvärdig skola.

Kommunaliseringen av skolan som genomfördes av Göran Persson är ursprunget till många av de problem som skolan brottas med idag. Detta förtiger debattörerna. I stället pekar de ut Carl Bildt som historisk syndabock vad gäller skolans problem. Det är varken rättvist eller riktigt.

Man menar också att nuvarande problem bottnar i att det finns friskolor och att det finns möjlighet för eleverna att välja skola.

Debatten i Sundsvall om friskolornas vara eller icke vara har pågått alldeles för länge och till ingen nytta. Det är ju en nationell fråga för riksdagen som vi i kommunen inte råder över. Friskolereformen som genomfördes i början på 90-talet är här för att stanna. Den är i grunden bra för den säkerställer valfrihet och mångfald vilket bidrar till att eleven kan nå så långt som möjligt utifrån sina egna förutsättningar.

Debattörerna har dock rätt i sak när det gäller den bristande likvärdigheten. Den är ett gränssättande problem. Kan vi förbättra likvärdigheten kommer också skolresultaten i Sundsvall att bli bättre, men lösningen är inte som debattörerna menar att förbjuda friskolorna och införa ett kommunalt skolmonopol. Det är ju fullständigt ologiskt.

För att förbättra likvärdigheten i Sundsvalls skolor krävs i stället genomgripande åtgärder förankrade i en politisk samsyn över blockgränserna. Vi förutsätter också att staten härvid tar ett större ansvar för att vända utvecklingen på dåliga skolor. På vår kommunala nivå föreslår vi bland annat:

■ Satsa mer resurser på de elever som har sämst förutsättningar.

■ Inför i likhet med exempelvis Malmö obligatoriskt skolval.

■ Stötta skolor i socialt utsatta områden med extra resurser exempelvis förstelärare.

■ Understöd etablering av friskolor i socialt utsatta områden.

■ Se till att friskolor och kommunala skolor konkurrerar på lika villkor.

Sven Bredberg, moderat ledamot i barn- och utbildningsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel