Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sven Olov Karlsson tilldelas fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris – "Det var oväntat och jag blir glad"

Författaren Sven Olov Karlsson, känd bland annat för novellsamlingen Västmanland och verket Brandvakten, en bok om den stora skogsbranden i Västmanland, har tilldelats Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2017.

– Det var oväntat och jag blir glad, säger Sven Olov Karlsson.

Priset är på 125000 kronor och delas ut på författaren Ivar Lo-Johanssons födelsedag den 23 februari 2018.

Läs också: Han skriver reportagebok om skogsbranden

Sven Olov Karlsson utsågs av styrelsen för Stiftelsen Ivar Lo-Johanssons stipendiefond. Han är född och uppvuxen i Nyhyttan i Norberg, men bor och verkar numera i Stockholm.

– Som författare kan man få priser och man kan söka särskilda arbetsstipendier. Det här priset är något jag har fått och det kom oväntat , men jag kommer att använda prissummans som ett arbetsstipendium. Jag har en del idéer om nya projekt, säger Sven Olov Karlsson.

Motiveringen till varför Sven Olov Karlsson prisas är följande:"För ett författarskap som med skildringar av arbetets landskap och landskapets arbeten går under huden på människor. Han förenar empati med distans, humor med tragik genom ett personligt uttryck som får undertexten att vibrera och läsaren att agera. Det senare kännetecknar inte minst reportageboken Brandvakten, ett verk som liksom Sven Olov Karlssons tidigare böcker verkar i Ivar Lo-Johanssons anda."

Fackföreningens Ivar Lo-pris ska inte förväxlas med Ivar Lo Johanssons personliga pris som började utdelas efter Ivar Lo-Johanssons bortgång 1990. Båda priserna delas dock ut vid gemensamma arrangemang på författarens födelsedag.

Läs också: Sätter nytt ljus på brandkatastrofen