Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk Handels säkerhetschef: En trygg handel kräver krafttag mot brottsligheten

Ökad utsatthet för hot och stölder har gjort brottsligheten till handelns viktigaste fråga. Många partier uppmärksammade inför valet hur den ökade otryggheten slår mot såväl invånare som företagare. Det är viktigt att det inte stannar vid tomma ord. Vill vi ha en levande handel i Sundsvall krävs det att politikerna också agerar mot brottsligheten.

Handeln är en viktig motor för hela Västernorrlands län som omsätter 16 miljarder och sysselsätter drygt 11 000 personer. Många av de som arbetar i handeln är unga personer som fått chansen till sitt första jobb. Utöver att handeln skapar många arbetstillfällen bidrar den också till att skapa attraktiva platser där folk vill vistas. Men en fungerande handel är inget naturtillstånd. Vi hör allt fler rapporter om hot och stölder som slår mot handeln.

Läs också: Valet 2018 | Handlaren Kjell Undén: Åtgärder krävs för att stärka och bevara cityhandeln

Handeln är en brottsutsatt bransch. I Svensk Handels Trygghetsbarometer uppger mer än var fjärde handlare att de varit utsatta för stöld den senaste veckan. Dessutom svarar var femte handlare att de den senaste månaden drabbats av hotfullt beteende från en besökare eller kund.

Fortsätter utvecklingen finns risken att handeln inte längre kan erbjuda den service och de arbetstillfällen som varje samhälle så väl behöver. Istället för att anställa fler medarbetare och utveckla nya koncept i butiken tvingas handeln öka sina investeringar i säkerhet. Totalt lägger den svenska handeln nästan en halv polisbudget, cirka 11 miljarder på säkerhetshöjande åtgärder i butiken. Det motsvarar cirka 30 000 heltidstjänster i handeln.

Handeln måste vara en trygg plats för både kund och medarbetare – och en otrygg plats för kriminella.

På vissa platser har utvecklingen gjort att handeln gått från att vara en arbetsplats som präglats av framtidstro till att handla mer om överlevnad. Glädjen att gå till arbetet, byts ut mot en olustkänsla. För våra butiker handlar det om att minimera förluster då personal tvingas till sjukskrivningar och medarbetare väljer att byta karriär.

Handeln måste vara en trygg plats för både kund och medarbetare – och en otrygg plats för kriminella. När handelns funktion som mötesplats och arbetsgivare hotas, riskerar viktiga funktioner i samhället att försvinna. Det är en utveckling som är fullständigt oacceptabel.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Inför valet krävde Svensk Handel att vardagsbrotten ska tas på större allvar och lade fram flera skarpa förslag som flera partier ställt sig bakom. Flera politiska partier och lokala representanter lovar krafttag mot brottsligheten och det finns idag en tydlig majoritet för införande av ett tillträdesförbud, slopad straffrabatt och fler synliga poliser på våra gator och torg.

Detta är något som Svensk Handel och våra medlemsföretag varmt välkomnar. Oavsett vilken regeringsbildning vi får efter valet måste politikerna visa handlingskraft och gå från vallöften till konkret handling. Det blir upp till våra folkvalda att ge polis och rättsväsende de resurser som krävs för att skapa en trygg handel i Sundsvall. Det krävs ett snabbt och resolut agerande – handelns företag har väntat tillräckligt länge.

Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel

■■ Här kan du enkelt skicka in insändare och debattartiklar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel