Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk i Aten: ”Ett slagfält”

I en sjätte dag av våldsamma upplopp drabbade demonstranter samman med kravallpolis i Aten. Bland annat angreps flera polisstationer och ett av stadens största fängelser.

Aten har den senaste tiden pendlat mellan våldsamma upplopp och relativt lugn. Torsdagen började ganska stillsamt men under dagen tog demonstrationerna ny fart, vägar blockerades och butiker vandaliserades av protesterande ungdomar.

Utanför ett fängelse i västra Aten utvecklades en fredlig protest till upplopp och polisen använde tårgas för att skingra stenkastande demonstranter.

Enligt Reuters angreps också minst 15 polisstationer i olika delar av staden med bensinbomber och stenar. Strider rasade även utanför Atens jordbruksuniversitet.

Håkan Malmqvist, Sveriges ambassadör i Aten, berättar att våldet främst förekommer kring universiteten och parlamentsbyggnaden. I andra delar av stan försöker vanliga atenare få livet att fungera som vanligt.

– Det är klart det är dramatiskt när det pågår. Men samtidigt flyter vardagslivet på i de delar som inte berörs. Men det skapar osäkerhet och framförallt tror jag att folk är rätt trötta på detta och på att se förstörelsen, säger han till TT.

Av de ungefär 600 svenskar som bor permanent i Aten har väldigt få hört av sig och varit oroliga för utvecklingen. Ändå följer ambassaden utvecklingen noggrant.

– Vi får väl se vad som händer. Det är vanskligt att förutspå hur det ska bli men man kan ju hoppas att det börjar klinga av och att det blir lugnare, säger Håkan Malmqvist.

En av de fast boende svenskarna i Aten är Martin Olofsson. Han driver en butik i de centrala delarna av staden och berättar att dagen varit något lugnare men att oron fortfarande ligger i luften.

– Det är en tryckt stämning. Folk har inte vågat gå ut på kvällarna och det blir en märklig stämning när ens stad förvandlas till ett slagfält, säger han till TT.

Martin Olofssons egen affär har klarat sig undan angrepp. Men precis som alla andra handlare har han missat den viktiga första veckan på julhandeln eftersom människor inte vågat sig ut för att handla.

– Eftersom jag har butik så jag har haft anledning att vara orolig för egen del. I hela centrala Aten har de ju krossat i princip alla glasrutor på alla butiker. Det är en enorm förstörelse.

De greker han pratat med säger att de senaste dagarnas upplopp är de värsta sedan upproret mot militärjuntan på 1970-talet.

– Man är rätt van vid kravaller med bråk mellan studenter och polisen. Men det här är extremt, det är krig. City ser ut som om det har bombats i flera dagar.