Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk klarade flyghaveri i ishav

En svensk man i 25-årsåldern och en dansk man i 50-årsåldern klarade sig efter 17 timmar på havsisen i norra Kanada efter ett flyghaveri på söndagskvällen.

De båda piloterna flög ett tvåmotorigt Cessna-plan när de fick problem över Hudson Bay mellan det kanadensiska fastlandet och Baffin Island.

De var på väg till Sverige men skulle mellanlanda i staden Iqaluit på Baffin Islands sydkust. På vägen dit hände något med deras plan.

Efter närmare 17 timmar på isen hittade den kanadensiska räddningsstyrkan de båda männen gående på isen. De togs ombord på fiskefartyget Atlantic Enterprise klockan 15.25 på måndagen svensk tid. En helikopter flög dem till sjukhus i Iqaluit.

– Vi vet att planet har sjunkit på platsen, säger Annika Vestergård, flygräddningsledare på Flygräddningen i Göteborg som hade kontakt med räddningscentralen i Halifax i Kanada.

– Vi vet också att i det nödanrop de sände från planet så berättade de att även deras andra motor lagt av. Då befann de sig cirka 16 mil från Iqaluit, berättar Vestergård för TT.

Enligt Gufran Al-Nadaf på UD:s pressjour mådde männen efter omständigheterna bra.

– Men de var kraftigt nedkylda efter att ha vandrat omkring på isen, säger hon till TT.

Enligt uppgifter från räddningscentralen i Halifax ska det inte vara någon fara för männens liv.

Det var vid 22-tiden i söndags svensk tid som planet fick motorproblem. Vid det sista nödanropet befann de sig cirka 8 000 fot över havet och hade 20 mil kvar till Iqaluit.

Den första sökinsatsen under natten efter männen gav inget. Dagsljus i området, där närmare 80 procent av havsytan är täckt av is, råder endast mellan klockan 15 och 20. Temperaturen låg runt minus 12 grader.

När även nödsignalerna från planet avtog ansågs läget vara ganska pressat. Men när räddningsstyrkan fick veta att männen hade överlevnadsdräkter på sig gick man ut igen och då i dagsljus.

Männen hittades denna gång ganska omgående.

Den yngre av dem är svensk medborgare och hans äldre kamrat är dansk medborgare. Båda bor i Västsverige sedan länge.