Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk kollaps mot Ryssland

Sverige fick nöja sig med oavgjort 19–19 mot Ryssland i den tredje EM-matchen, trots att de svenska handbollstjejerna hade ledningen med 17–12.

Laget ledde i det längsta men var nära att förlora. Linnea Torstenson kunde med tio sekunder kvar fastställa slutresultatet.

Ett fantastiskt försvarsspel och en hämningslös offensiv låg bakom Sveriges poäng.

Efter en jämn öppning av matchen var det Sverige som tog tag i matchen efter tio minuters spel. Sara Holmgren från linjen, Johanna Ahlm två gånger i rad och så en kontring av Matilda Boson. Strax efteråt ett genombrott av Therese Islas Helgesson – plötsligt var anfallskrampen från de tidigare matcherna borta och svenskorna hade gått från underläge 3–4 till ledning med 8–4.

Försvarsjätten Johanna Wiberg var suverän. I drygt 19 minuter höll svenskorna tätt bakåt, Madeleine Grundström tog 72 procent av skotten och bara fem mål lyckades ryskorna få in före paus. Det är osannolikt starkt mot ett lag som Ryssland.

Den jättelika ryskan Jelena Polenova, 198 centimeter lång och 96 kilo tung, hittade bara igenom den svenska försvarsmuren två gånger.

Inledningen av den andra halvleken var lika bländande och efter sju minuters spel hade den svenska ledningen utökats till 12–6.

Men sedan tog det stopp. Ryskorna började knappa in och Sveriges anfallsspel kärvade. En svensk time-out och två mål av lagkaptenen Tina Flogman från linjen fick tillfälligt hejd på Ryssland. Efter 17 minuter var ställningen 16–12 till Sverige.

Men ryskorna kom tillbaka och tre minuter från slutet var de ikapp: 17–17.

Ryssland tog ledningen med 19–18 men hårt trängd kunde Linnea Torstenson rädda en poäng för Sverige med tio sekunder kvar.