Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk musik i Japan blir film

Folkmusik från Haverö är älskad i Japan. Därför följde filmarna Torbjörn Bergkvist och Måns Berthas med Göran Månsson och Mittfolk dit.

Nu i juni reste de tillbaka, för att mer på djupet lära känna de japaner som tagit den till sitt hjärta. En timmes film för SVT ska bli resultatet.

Annons

"Soundet av hans musik går rakt in i den japanska själen".

Så beskrivs Medelpadspelmannen Göran Månsson av Koiwa, en japansk före detta punktrummis som är nu är galen i skandinavisk folkmusik, och som tagit sig för med den ojapanska sysslan att starta ett eget bolag där han arrangerar konserter med svenska och skandinaviska musiker.

Han är inte den enda japan som blivit såld på det svenska. Där finns till exempel också bandet "Drakskip" - namnet anspelar på vikingar - som spelar svensk folkmusik rakt av på nyckelharpa, fiol, gitarr och slagverk, som även vidareutvecklar traditionen och som kan leva på det.

Och så finns en stor publik. Tillräckligt stor för att Göran Månsson ska besöka varje år. Med sitt band. Med alla sina flöjter, inte minst den häftiga basflöjten som får musiken att krypa närmare jazzen. Och med släktens flerhundraåriga Haverölåtar som han vitaliserat.

Den svenska folkmusikens genomslag i Japan lockade över Torbjörn Bergkvist och Måns Berthas. Dels i fjol, för att följa Göran Månsson och ungdomsgruppen Mittfolk som gjorde konserter, mötte publiken och firade midsommar med små grodorna-dansande japaner. Och nu igen i juni, för att gå djupare in i hur musiken slagit rot och växer vidare i Japan utan svenska musiker, bland annat genom Koiwa och Drakskip.

Med på resan följde också journalisten Ingela Hofsten för att göra en dokumentär för SR P2 om intresset för svensk folkmusik och -dans i Japan.

Under första resan hade filmarna inget direkt uppdrag att göra en film.

– Men nu har vi sålt in en film till SVT och Film i Västernorrland, som är samproducenter. Mycket i den kommer att hämtas från den andra resan, men ungdomarna i Mittfolk sprider så mycket energi att vi vill ha med dem, säger Torbjörn Bergkvist.

– Och Göran Månsson är förstås en huvudkaraktär, även om filmen inte handlar om honom, säger Måns Berthas.

Filmen blir timslång, men när den kommer att blir klar eller visas i tv är inte bestämt. Men traditionerna från Haverö tycks ha fått ett nytt hem i Japan och fortsätter att växa till sig där.

– Göran ska ha flöjtkurs i Haverö i augusti, och då kommer en av musikerna i Drakskip över plus en annan japansk musiker, säger Måns Berthas.