Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska Akademien behöver reformeras och moderniseras – ledamöterna oförmögna att inse allvaret

I över ett år har vi väntat på en förändring. Nu har vi gett upp hoppet om att Svenska Akademien ska kunna rädda sitt rykte och sitt värde av egen kraft. Ledamöterna har visat en total oförmåga att inse allvaret i situationen.

Bilden av en havererad institution blev skrämmande tydlig när akademien samlades till högtidssammankomst i slutet av december. Sju män klev in. Resten var tomma stolar. Så här kan det inte fortsätta,

Visserligen valdes några nya ledamöter in vid detta högtidstillfälle. Tio av aderton stolar fylldes. Men bilden blir ändå tydlig.

För oss som skriver det här blev SVT-dokumentären ”Det slutna sällskapet” droppen. Den gav en förfärlig bild av en unken kvinnosyn, där sexuella övergrepp inte tas på allvar. Här fanns inslag av vänskapskorruption, mörkläggning av information och osäkerhet kring hur akademien använder ekonomiska medel.

Vi tycker att Svenska Akademiens arbete och uppgifter är viktiga. Det handlar inte bara om Nobelpriset, även om det ger Sverige internationell ryktbarhet. Ett rykte som nu måste återupprättas. Det handlar också om att vårda det svenska språket och genom utmärkelser, stipendier och priser stödja och uppmärksamma god litteratur och författarskap. Därför menar vi att akademien måste räddas genom att den reformeras och moderniseras.

I ett reformerings- och moderniseringsarbete av akademien är några punkter särskilt viktiga:

■ Det måste finnas en ökad öppenhet och transparens i akademiens arbete och överväganden. En större öppenhet om akademiens ekonomi, förmåner och hur beviljade medel används.

■ Uppdraget som akademiledamot kan inte vara ett livstidsuppdrag. En tidsgräns är nödvändig. En ledamot ska kunna lämna sitt uppdrag och ledamotskapet ska lämnas så snart det är uppenbart att man inte längre kan sköta det.

■ Ledamotskapet ska upphöra om en ledamot allvarligt har komprometterat akademiens arbete och/eller inte följer allmänt respekterade värderingar.

Det här är frågor som ledamöterna själva borde ha insett och också drivit på i ett förändringsarbete. Den självinsikten verkar dock inte finnas. I stället fortsätter självmålen att trilla ur ledamöters munnar.

Därför har vi ställt oss bakom ett nationellt upprop som riktas till det Svenska Kungahuset, som akademiens beskyddare. Vi, och flera hundra andra, uppmanar kungahuset att skyndsamt inleda arbetet med att reformera och modernisera Svenska Akademien.

Om du, som vi, vill se en förändring, skriv på uppropet på skrivunder.com/reformera_svenska_akademin

Tommie Wiklund och Monika Karlsson, två av de få fastboende på Bottenhavets pärla Lungön i Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel