Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska Akademiens kris får massiv kritik från politiskt håll: "Det är helt häpnadsväckande"

Det är kris i Svenska Akademien. Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) anser att Svenska Akademiens ledamöter måste ta sitt ansvar – för verksamhetens skull.

- Jag förväntar mig, jag tror att vi är många som gör det, att Akademiens ledamöter tar ansvar för sin betydelsefulla verksamhet, säger hon till TT.

Gymnasieminister Anna Ekström (S) reagerar kraftigt på Horace Engdahls artikel i Expressen där han bland annat skriver att Sara Danius är den ständiga sekreterare som har lyckats sämst med sin uppgift,

- Det är helt häpnadsväckande. Det är obegripligt om man inte tillämpar ett maktperspektiv från mellanstadiets skolgårdar, säger hon till journalister i riksdagen.

- Svenska Akademien är en viktig institution. På mitt område gör de viktiga insatser, bland annat för att nyanlända ska lära sig svenska. Men nu är det bara det interna bråket som syns.

Hon tror som kungen att det går att lösa problemen inom Akademien.

- Det senaste utspelet vittnar dock inte om det. Han skriver vi, menar han som talesperson för en större eller mindre grupp, eller menar han vi som sig själv, säger Anna Ekström om Horace Engdahls artikel.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) vill inte spekulera i vad det betyder för Akademiens status att en tidigare ständig sekreterare öppet angriper den nuvarande.

- Svenska Akademien är en fristående verksamhet. Jag har bara tillgång till den information som jag har läst i medier. Men det är en betydelsefull verksamhet som den bedriver, för konsten, för litteraturen och för svenska språket och för den svenska bilden i världen. Och med den stora betydelsen kommer också stort ansvar, och jag förväntar mig att Akademiens ledamöter tar det ansvaret, säger hon till TT.

TT: Vad betyder det här för Sveriges anseende i världen, de delar ju ut Nobelpriset?

- Ja, Akademien har stor betydelse, men jag har inga övriga kommentarer än att jag förväntar mig, jag tror att vi är många som gör det, att Akademiens ledamöter tar ansvar för sin betydelsefulla verksamhet, säger Alice Bah Kuhnke.

Liberalernas partiledare Jan Björklund säger att krisen måste lösas.

- Svenska Akademien måste lösa det här, så klart. Det är ju inte bra för Sverigebilden. Men löser de detta och ringarna på vattnet lagt sig något så kommer vi väl ur detta, säger han.

Även Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor tycker att bråket i Svenska Akademien skadar bilden av Sverige.

- Självklart. Nobel är en av de största stoltheterna som Sverige har. Nobelpriset betyder väldigt mycket för att driva frågan om litteratur, vetenskap och forskning framåt och något av det mest prestigefyllda man kan få. De här turerna runt Svenska Akademien är väldigt allvarliga, säger hon, och tillägger att "de måste lösa det här".

Centerledaren Annie Lööf tror också att turbulensen inom Akademien får negativa konsekvenser.

- Jag tror att det påverkar både bilden av Sverige och av institutionen. Jag tycker att det är sorgligt att man inför öppen ridå visar upp dessa meningsskiljaktigheter och att det leder till att ett antal faktiskt lämnar, säger hon.