Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska Akademiens kris: Utredning visar att sju Nobelpristagare avslöjades i förväg

Den så kallade kulturprofilen har avslöjat namnen på sju Nobelpristagare i förväg, uppger Dagens Nyheter som tagit del av Svenska Akademiens advokatutredning.
Uppgifterna avfärdas av mannens advokat Björn Hurtig.

Enligt utredningen har kulturprofilen läckt namnen på följande pristagare: Wislawa Szymborska (1996), Elfriede Jelinek (2004), Harold Pinter (2005), Jean-Marie Gustave Le Clézio (2008), Patrick Modiano (2014), Svetlana Aleksijevitj (2015) och Bob Dylan (2016).

De bevis som åberopas i utredningen är anonymiserade vittnesmål. Enligt advokatutredningen finns "sju trovärdiga och sinsemellan oberoende vittnesmål" om att kulturprofilen vidarebefordrat sekretessbelagd information.

Kulturprofilen, som har nära kopplingar till en akademiledamot, har också enligt DN:s uppgifter läckt namnen på två nyutsedda akademiledamöter innan namnen offentliggjordes. En av dem är Kristina Lugn, som blev ledamot 2006.

Kulturprofilens advokat avfärdar de nya anklagelserna som riktas mot hans klient.

- Nej, jag har inte sett den där utredningen. Jag har inte tagit del av den och absolut inte pratat med min klient om den, säger Björn Hurtig till DN.

Förläggaren Svante Weyler tror inte att kulturprofilens lösmynthet kommer att påverka Nobelprisets internationella anseende i särskilt stor utsträckning.

- Nej, inte just det här avslöjandet, det är en bisak i det hela. Bortsett från kulturprofilen har läckaget blivit otroligt mycket mindre de senaste åren. Men det gör väl hans övningar lite speciella eftersom Akademien tätat andra läckor, säger han till TT.

Weyler påminner om att det länge förekom ett "institutionaliserat" läckage till medierna – en tradition som upphörde när författaren P-O Enquist avslöjade hanteringen i en Expressenartikel.

- Dessförinnan skrev akademiledamöter artiklar (om pristagaren) och lämnade till tidningen dagen före tillkännagivandet, men folk höll tyst. Det var ett gentlemen's agreement.

Advokatutredningen innehåller uppgifter om att kulturprofilens verksamhet inte redovisat sina personalkostnader korrekt, att verksamhetens evenemang överdrivits – samt att verksamhetens ekonomi varit bättre än vad som redovisats. Trots att kulturprofilen ska ha beklagat sig över den dåliga ekonomin togs en vinst på en halv miljon kronor ut mellan åren 2009 och 2016.

Uppgifterna om verksamhetens ekonomi ligger till grund för advokatbyråns rekommendation att polisanmäla kulturprofilens verksamhet.

En anmälan har också lämnats till Ekobrottsmyndigheten, dock inte av Akademien. Inte heller den anmälan har hans advokat tagit del av.

- Vi ser det bara som ytterligare ett led i den häxprocess som bedrivs mot min klient, säger Björn Hurtig.