Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska Deckarfestivalen: Bokimprovisation blev rolig förfest

En renhjord ska simma över ett sund och det går på tok, varvid en man omkommer - eller var det mord?
När deckarimprovisatörerna tar tag i storyn kan vad som helst hända. Redan på måndagkvällen smygstartade årets deckarfestival.

De läser inte deckare; i så fall blev det ingen improvisation. Därför tar skådespelarna Per Wernolf och Kari Hamfors Wernolf från teatergruppen Kung & Drottning med sig bibliotekarien Johanna Härenstam. Hon har läst böckerna och ger dem en saftig inledning. Efter en stund tar de över och improviserar historien vidare.

– Renarna simmar över men den vita renen simmar inåt och de andra följer efter. Tänk er 500 renar som simmar i en cirkel, de skapar en strömvirvel, och Erik Stegos uppgift är att köra rakt in i virveln med sin båt och stoppa dem, säger Johanna Härenstam.

Det blir både spännande och roligt när skådespelarna skapar sin egen historia från den bakgrunden. Det dyker upp såväl en mytisk röd ren samt helikoptrar och pistoldueller. Allt är inte som författaren till boken där inledningen är hämtad, Olivier Truc, skrivit. Det blir en annan historia i stället.

Ett annat sceneri är en bok av Helene Tursten, där det är Luciarepetition i skolan och lilla Amelie har glömt sina kläder hemma. Hon får lift hem med en bekant och sedan hörs hon inte av. Här dyker det upp bland annat en spaningsledare med hög konfliktnivå och en kille som är tämligen störd.

– Det här är en mer psykologisk thriller, säger Johanna Härenstam.

Inte heller det är den vändning som originalberättelsen tar, utan en som växer fram i stunden. Men det är både komiskt och skickligt gjort, och en demonstration av skillnaden mellan teater och text. Hur känslor och karaktärer lägger ytterligare dimensioner till berättelsen har Kari Hamford Wernolf redan visat publiken. Den får föreslå känslor som hon sedan applicerar på en text hon läser.

Även i dag, tisdag, hålls två bokimprovisationer i Kulturmagasinet (12.00 och 18.00) som startskott till fjärde upplagan av Svenska Deckarfestivalen som öppnar på onsdag. Och nog tycktes denna förfest ha avsedd verkan; man gick hem nyfiken och sugen på att ta tag i böckerna och se vad som i själva verket hände.