Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska folket kan hälsa hem

Alltsedan 1980 har det gått käpprätt åt pipan med svenska folket. Det var en av de beska sanningar Sveriges meste hälsoprofessor, Stephan Rössner, serverade på Skandiadagen i går. Ändå var det länge sedan man skrattade så mycket.

Annons
Rössner är inte bara professor och överläkare på överviktsenheten på Huddinge sjukhus, han är också en estradör full av humor.
Jag sköter Sveriges tyngsta mottagning, konstaterade han.
Ämnet för denna den 31 Skandiadagen var Företagen och hälsan. Vilket inramningen tydligt speglade. De nära 500 deltagarna bjöds på näringsriktig frukost, lunch och på fruktpaus. Och publiken värmdes upp med rörelseövningar innan föreläsarna tog vid.
Rössner var bekymrad. Svenska folket blir allt fetare och allt fler dör i hjärt- och kärlsjukdomar och i tumörer. Ändå har han i alla år försökt motverka det.
Det är inget mindre än 25 års massivt professionellt misslyckande, suckade han.
Ändå är hans budskap löjligt enkelt: Spring mer, ät mindre.
Nackdelen är att det är rätt trist.
Därför kan scharlataner profitera på folks desperation med reklam som: Använd nya bantartrosan som smälter bort 12 kilo av skinkans fett över natten. I det läget är mitt budskap chanslöst!
Varför har det då gått käpprätt åt pipan?
Jo, vi rör oss mindre...
Alla tekniska prylar, exempelvis mobiltelefoner, stjäl 400 meter smårörelser varje dag. Antalet TV-timmar och kroppsvikt har också ett direkt samband. Framför allt rör sig barnen mindre.
... och vi äter fel och för mycket.
Vår kropp bär fortfarande på stenåldersgener då kosten var mager och vi åt så mycket vi kunde för att lagra energi. I dagens mat är kalorimängden mycket mer koncentrerad, men vi fortsätter att äta mycket.
Rössner skojade om dagens matintresse.
Det kommer ut en ny kokbok varje dag året runt, det är groteskt.
Stephan Rössner gick så långt att han mer eller mindre ansåg den vuxna generationen förlorad och att det nu gäller att satsa på barnen.
Men en del tips hade han förstås, även för vuxna.
+ Vardagens små aktiviteter är viktiga. Skaffa stegräknare så får du ett bra kvitto direkt.
+ Ändra matvanor. Hellre fiber i magen än kli i baken.
+ Tänk på att små överskott gör mycket i längden. Tre sockerbitar om dagen gör ett halvt kilo fett på ett år.
+ Stäng av TV-n och gör saker med barnen i stället.
+ Se till att barnen får en mindre stressig miljö i skolmatsalarna.
Efter Stephan Rössners allvarliga budskap fanns ändå en tröst. Publiken hade fått sig många skratt. Och skratt förbrukar kalorier.
Annons