Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska mästare korade efter lyckad ponnyhelg

En intensiv tävlingshelg är över.
Vinnarna har fått defilera, förlorarna har torkat sina tårar.
Och arrangörsklubben kan andas ut.
– Det har gått fantastiskt bra och vi har fått väldigt mycket beröm, säger tävlingsledaren för Ponny-SM, Jennie Sahlin.

Sista dagens tävlingar innehöll förstås det viktigaste – den slutgiltiga kampen om SM-medaljerna.

Det innebar glädje för vissa. Tårar för andra. Och rejält med dramatik och spänning i och med att omhoppningarna om placeringarna på prispallen avlöste varandra.

När B-klassen skulle avgöras var fyra ekipage felfria – och när omhoppningen var avgjord lyste siffran noll fyra gånger om.

Snabbast, på Flying Dragon, var Hanny Landgren från Malmö Civila som var drygt två sekunder före Ida Selin och Tullohea Minnie.

Men Ida var inte direkt missmodig med sitt SM-silver runt halsen.

– Det var jätteroligt, och lite nervöst. Jag chansade och det gick bra. Jag hade hoppats på medalj och det blev det, säger hon.

Vem var bäst då – du eller hästen?

– Det var hästen, det var Minnie, säger hon.

För vinnaren Hanny Landgren var det sista tävlingen på Flying Dragon och den slutade på bästa tänkbara sätt. Med SM-guld och en gyllene Sundsvallsdrake i näven lämnar hon över hästen till lillebror Sixten.

– Jag tror att det ska gå bra, säger den nyblivne tioåringen optimistiskt om hästen som sägs vara mer vild än tam emellanåt.

Storasyster Hanny var tämligen lugn inför omhoppningen – och spralligt glad efteråt.

– Det var bara att gå in och köra så fort det gick. Och det gick ju bra, men det skulle ha kunnat gå lite fortare. Jag finner inga ord för det här, det är sjuk, säger hon.

När det blir felfritt – beror det på hästen eller dig?

– Oftast är det ryttaren, men min ponny gör alltid vad han skall.

Mormor Ingabritt Malmgren följde också med upp till Sundsvall och SM-tävlingarna. Och hon är van att hänga i stallet.

– Jag hjälper till och skjutsar och jag vet hur mycket jobb det är, hur mycket det sliter. Det här är en seger för många, säger hon.

Om gänget från Malmö var långväga gäster och vinnare i B-klassen så är D-klassens segrare åtminstone en smula mer lokal.

Amanda Bååth och Miskaun Harvey kommer från Bollnäs.

– Jag trodde inte att jag skulle göra det här, jag trodde inte att jag skulle vinna, säger 16-åringen som hade åtta fel med sig från första dagen, men som tillsammans med Cora Hirn från Djursholm var felfri under söndagens första varv.

Det gjorde att den duon tvingade ledarinnan Kajsa Björe till en omhoppning. Björe från Jump Club RSF var ensam om att vara felfri inför söndagen.

Men när omhoppningen var avgjord stod Bååth som felfri segrarinna.

– Jag visste att jag mötte bra hästar och jag hade varit bra om jag bara hade kommit runt, men det är klart att jag hoppades på en nolla och det blev det, säger Bollnäsryttaren.

Michelle Cranning Hillgren från Ilbäckens RF i Dala Järna tillhörde favoritskaran inför SM-helgen.

Och i C-klassen var hon felfri och vass i omhopningen mot Mimmi Skoglund.

– Med den här hästen var det den största segern, jag hade ett SM-brons utomhus sedan tidigare, säger hon.

I D-klassen missade hon pallen med Ronja Rocker och det gjorde även det lokala hoppet Saga Harström som kom nia på Poetic Justice.