Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska miljardärer och politiker har mycket att lära

387 000 000  000 kronor.
Facebook-grundaren Mark Zuckerberg och hans fru Priscilla Chan skänker bort 99 procent av sitt aktieinnehav i Facebook till välgörenhet.

Aktierna värderas till 45 miljarder dollar och donationen ska fokusera på samhällsutveckling. 

"Precis som alla föräldrar vill vi att du ska växa upp i en bättre värld än den vi har i dag", skriver paret i ett öppet brev till sin nyfödda dotter.

Zuckerberg och Chans gåva visar två saker. 

För det första: Entreprenörskap och företagsamhet lönar sig. De astronomiska förmögenheter som ofta följer av en revolutionerade affärsidé är inte ett uttryck för en ojämlik värld, utan konsekvensen av det mest rättvisa och meritokratiska system människan har skapat. 

För det andra: Med rikedom följer ansvar. Kapitalismens främsta hot är den egoistiska kapitalisten. Marknaden har inga gränser. Däremot finns en moralisk gräns för hur många hus, bilar, motorcyklar, båtar och flygplan som framgångsrika entreprenör och företagsledare kan samla på sig, innan det omgivande samhället reagerar.

Tidigare i år konstaterade den brittiska biståndsorganisationen Oxfam att jordens rikaste procent har mer tillgångar än övriga människor tillsammans. Inför FN:s pågående klimattoppmöte i Paris har man tagit fram statistik som visar att de rikaste 10 procenten står för hälften av de globala koldioxidutsläppen. 

Det går bara att vara ekonomiskt oberoende en gång. I Sverige brukar nivån för den friheten dras vid ungefär 8,5 miljoner i kapital, vilket är vad som krävs för att få ut en normal månadslön på räntorna. Efter att ha skänkt bort 99 procent av sitt aktieinnehav har paret Zuckerberg fortfarande kvar fyra miljarder!

Mark Zuckerberg sällar sig till en lång rad amerikanska entreprenörer som låter sitt privata överflöd göra samhällig nytta. USA har en svagare välfärdsstat och en längre tradition av filantropi än Sverige, men vår fixering vid ekonomisk jämlikhet blir ibland kontraproduktiv.

Det går inte att höja skatten på exempelvis gåvor till välgörenhet och sedan undra varför så många rika svenskar gömmer sina förmögenheter utomlands.