Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska myndigheter riskerar livet på våra soldater

23 tolkar som har jobbat för den svenska försvarsmakten i Afghanistan beviljades i fjol uppehållstillstånd i Sverige. De kom hit som kvotflyktingar genom det så kallade vidarebosättningsprogrammet.

Annons

Men minst tjugo tolkar i Afghanistan har fortfarande inte fått denna möjlighet att komma till Sverige, det kunde Sveriges Radio (SR) rapportera på torsdagen. Detta trots att de lever under ett ständigt hot från talibaner och andra väpnade grupper i Afghanistan. Det är nämligen inte särskilt populärt bland de extremistgrupper som åter försöker ta kontroll i Afghanistan att ha tagit ställning för kvinnors rättigheter och demokrati eller att ha hjälpt "fienden". De som har gjort det ska straffas. Dels för att de ska sona sina "brott", dels för att avskräcka andra från att göra samma sak i framtiden.

Det här är människor som riskerat sina liv för att svenska soldater ska kunna utföra sitt uppdrag. Nu lämnar Sverige dem i sticket när vårt uppdrag är slutfört. Det är så att man inte tror sina ögon. Det är så otroligt långt ifrån acceptabelt. Det är en skam att Sverige inte har tagit ansvar och sett till att all utsatt personal på plats i Afghanistan utan dröjsmål fick skydd. Antingen på plats i Afghanistan om det önskemålet finns och är möjligt att uppfylla eller så i Sverige.

Det enda anständiga är att den svenska försvarsmakten och det svenska samhället räddar dessa människor undan en situation där de riskerar att dödas eller torteras för att de har gett den svenska insatsen ovärderlig hjälp.

När frågan om de afghanska tolkarna först aktualiserades sa den dåvarande överbefälhavaren Sverker Göransson till Dagens Nyheter:

– Det är varumärket Sverige som vi hanterar i detta. Det måste finnas en grad av medmänsklighet.

Detsamma gäller fortfarande. Och båda leden i citatet från Göransson är viktiga. Dels handlar det om medmänsklighet och solidaritet med människor som har kämpat sida vid sida med svenska soldater. Dels handlar det om Sveriges anseende. Vilka kommer att vilja samarbeta med eller hjälpa svenska soldater på utlandsuppdrag om bilden som sprider sig är att Sverige inte ställer upp för dem som hjälper svenska män och kvinnor när det kniper?

Svenska soldater befinner sig nu på fredsbevarande uppdrag i Mali, mycket tyder enligt SR på att samma situation skulle kunna uppstå där. Det är således nog bäst för svenska soldater att den lokala personalen i Mali inte får reda på hur skamligt svenska myndigheter har betett sig i Afghanistan, för då har de svenska soldaterna snart inga lokala tolkar eller medhjälpare kvar. De svenska myndigheternas oförmåga att lösa den här situationen riskerar i längden att riskera livet på svenska soldater ute på fältet.

Nästa år räknar Migrationsverket med att 170 000 personer kommer att söka asyl i Sverige. Många av dem kommer också att beviljas asyl eftersom de har asylskäl. Men 20 personer som har hjälpt svenska soldater i Afghanistan finns det enligt svenska myndigheter inga möjligheter att hjälpa. Det är faktiskt helt obegripligt.

Läs också: Sverige måste ta sitt ansvar.