Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska och norska kanaler bildar union

Svenskarna och norrmännen ska bilda union igen, den här gången för sina kanaler.

Det är Göta kanal och åtta andra svenska kanaler som kommit med inviten, och på onsdagen bildar de Föreningen Sveriges och Norges kanaler med de två norska vattenvägarna Telemarks- och Haldenkanalen.
Man kan fråga sig vad en sådan klubb ska syssla med.
Kulturminnesvård, svarar entusiasten Claes-Göran Österlund, ansvarig för Göta kanal och ordförande i Föreningen Sveriges kanaler.
 Vi jobbar med 200 år gamla kanaler som ska stensättas och vars slussportar ska repareras. Vi behöver utbildning i sådant så kunskapen inte går förlorad när de gamla kanalreparatörerna snart pensioneras. Det är en av de frågor vi svenska kanaler börjat lösa gemensamt och vi har bjudit in våra norska kolleger till samarbetet.
Det handlar också om marknadsföring att tydligt synas på de internationella kanalkartorna.
 Kanalturism är en enorm verksamhet i Europa, konstaterar Claes-Göran Österlund.
Ett bra pr-tillfälle ges i augusti då Sverige för första gången är värd för en internationell kanalkonferens med 100 representanter från Kanada, USA, Skottland, Frankrike, Tyskland och Polen. Det blir en resa på sex kanaler på sex dagar med, får man förmoda, intressanta teknikdiskussioner på däck.