Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska truppen till Lahtis - Kalla saknas men Jönsson är tillbaka

Charlotte Kalla stannar hemma, men Maria Rydqvist imponerade i Falun och är med i Lahtis. Dessutom är Emil Jönsson tillbaka efter de otäcka luftrörsbekymren.

Annons

Emil Jönsson har inte stått i tävlingsspåret sedan den 6 januari - hans sista etapp i Tour de Ski. Då föll han igenom rejält och spottade blod längs banan. Nu är han äntligen tillbaka efter att ha fått klartecken att tävla i Lahtis i helgen.

– Det känns givetvis bra att ha Emil med i sprintlaget igen. Han har varit i final två gånger och här säsongen och alla vet vilken duktig skidåkare han är– när kroppen är pigg och fräsch, säger förbundskapten och herrtränaren Rikard Grip till SVT Sport.

I den tunna herrtruppen saknas återigen Calle Halfvarsson som dock är i gång med träningen igen. Landslaget har dessutom fått ytterligare tillskott genom Emil Johansson, IK Jarl Rättvik, som vann Tour de Ski Kina tidigare i år. Även Robin Norum, IFK Umeå, landslagsdebuterar när han kör skiathlon tillsammans med Marcus Hellner och Gustav Eriksson.

– Det är ett reducerat herrlag i distansloppet över 30 km på grund av bland annat U23 VM i Rumänien där vi har Jens Burman och Oskar Svensson. Vi har också herråkare som behöver ladda kraft och energi inför Ski Tour Canada. Jag tänker närmast på Martin Johansson och Simon Andersson, säger Rikard Grip till SVT Sport.

Läs också: Kalla och Persson har rensat luften efter bråket: "Hon godtog ursäkten"

För Charlotte Kalla har det varit en hektisk och tung säsong där tävlingarna haglat tätt och hon inte har uppnått de resultat hon har velat ha. Trots det ligger hon fyra i världscupen men kommer att vila från Lahtis för att satsa på världscupsavslutningen i Kanada. Då är det åtta tävlingar på tolv dagar som gäller.

Maria Rydqvist imponerade i Falun och kommer att köra skiathlonen på söndagen. Damtränaren Mattias Persson sätter stor tilltro till Rydqvist efter hennes femteplats i Falun.

– Ett av karriärens bästa lopp för henne. Jag tror att Maria kan leverera ett nytt fint lopp. Med oss har vi också stabila Ida Ingemarsdotter som ligger nia i den totala världscupen och femma i sprintcupen. Ida dubblerar i Lahti och tävlar båda dagarna, säger Persson till SVT Sport.

Så här ser truppen ut inför världscuptävlingarna i Lahtis:

Damer sprint fri stil (lördag) : Hanna Falk Ulricehamn IF, Linn Sömskar IFK Umeå, Ida Ingemarsdotter Åsarna IK, Stina Nilsson IFK Mora SK, Jennie Öberg Piteå Elit, Maria Nordström Ulricehamn IF.

Herrar sprint fri stil (lördag): Teodor Peterson, IFK Umeå, Emil Jönsson, IFK Mora SK, Erik Silfver, IFK Umeå, Johan Edin, IFK Mora SK, Karl-Johan Westberg, Borås SK och Emil Johansson, IK Jarl.

Damer skiathlon (söndag): Maria Rydqvist Älvdalens IF, Elin Mohlin, Åsarna IK, Ida Ingemarsdotter Åsarna IK, Stina Nilsson IFK Mora SK, Anna Haag IFK Mora SK och Maria Nordström Ulricehamn IF.

Herrar skiathlon (söndag) : Marcus Hellner , Gällivare Skidalians, Gustav Eriksson, Falun-Borlänge SK, Robin Norum, IFK Umeå.

Gilla Skidpuls på Facebook för fler nyheter och reportage om vintersporterna!

Läs också: Thomas Lind: Lägg ner säsongen Kalla!