Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska världssuccéer, folkkära profiler som gick bort och sommarplågan som alla nynnade på – här är nöjesåret 2017, del 1

Ruben Östlund vinner Guldpalmen i Cannes, svenske Daniel Ek är mäktigast i musikvärlden, Gösta Ekman och Michael Nyqvist avlider, Zara Larsson gör succé och alla nynnar på "Despacito". Ett terrordåd riktas mot Ariana Grandes konsert i Manchester, med många döda och skadade.
Här är nöjesåret 2017, första delen, januari–juni.

Januari

8: Meryl Streep använder sitt tacktal på Golden Globe-galan till att attackera Donald Trump, som svarar på Twitter att hon är överskattad. Det är inte sista gången USA:s president går i clinch med kultur- och nöjesvärlden under året.

18: Djurrättsorganisationer manar till bojkott av Lasse Hallströms nya film ”A dog’s purpose” sedan en videofilm visar hur en hund är nära att dö under inspelningen. Hallström kände inte till ärendet och lovar att det ska utredas.

24: Det blir hela fyra svenska Oscarsnomineringar; till ”En man som heter Ove” i kategorin bästa icke-engelskspråkiga film”, filmens maskörer Eva von Bahr och Love Larson, filmfotografen Linus Sandgren för sitt arbete med ”La la land” och till Max Martin och Shellback för låten ”Can’t stop the feeling” ur filmen ”Trolls”. Sandgren är den ende svensk som till slut får ta emot statyetten i februari.

25: Programledaren Siewert Öholm går ur tiden, 77 år gammal.

25: Ett klart generationsskifte i krogshowvärlden kan noteras när Danny Saucedo, 30, har premiär för sin nya show på Hamburger Börs i Stockholm.

30: Komediserien ”Bonusfamiljen” har premiär i SVT. Det blir en av årets mest omtalade – och sedda – tv-serier.

Februari

1: Sorg och förstämning i rock-Sverige när Hellacoptersgitarristen Robert ”Strängen” Dahlqvist dör, 40 år gammal.

5: Tv-tittarna höjer på ögonbrynen när Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor är med i ”Så ska det låta” i SVT.

9: Musiktidningen Billboard utser Spotifys grundare, svensken Daniel Ek, till den allra mäktigaste i musikvärlden. Spotify är världens ledande strömningstjänst med över 140 miljoner användare över hela världen. Men bolaget gör fortfarande mångmiljardförlust.

13: Disney bryter med Pewdiepie efter vad de kallar antisemitiska uttalanden från svensken som är Youtubes största profil.

17: Thorsten Flinck ska vara med i ”Let’s dance” i TV4, men stoppas av läkare innan tävlingen ens har börjat och tvingas avstå av hälsoskäl.

26: Stor förvirring utbryter på Oscarsgalan där prisutdelaren Warren Beatty läser upp fel vinnare av det finaste priset. Det är inte ”La la land” som är bästa film, det är i själva verket ”Moonlight” och felet måste rättas inför mångmiljonpubliken.

Mars

3: ”Sameblod” har biopremiär. Det blir en av årets mest omtalade svenska filmer.

4: Gamla mästare har det alltid svårt i Melodifestivalen. Loreen missar finalen eftersom hennes ”Statements” blir utslagen i Andra chansen.

11: Robin Bengtsson vinner Melodifestivalen med ”I can’t go on”. Det är den internationella juryn som säkrar segern åt honom. Tittarnas röster ger honom bara en tredjeplats. I Eurovision i maj blir han femma.

18: Rockkungen Chuck Berry avlider, 90 år gammal.

18: 17-årige Ibrahim Nasrullayevs öde väcker starka känslor när han är med i ”Talang” i TV4 och berättar att riskerar att skickas till Afghanistan. Dagen efter meddelar TV4 att han och hans familj fått uppehållstillstånd. Nasrullayev vinner senare hela ”Talang”.

22: Dansbandskungen Sven-Erik Magnusson avlider, 74 år gammal. Hans son Oscar plockar upp manteln och fortsätter turnera med Sven-Ingvars.

April

1: Stor sorg i underhållnings-Sverige. Gösta Ekman avlider, 77 år gammal.

22: Håkan Hellström-utställningen Klubbland öppnar på Liseberg. Men den blir ett fiasko med få besökare och till sommaren tar nöjesparken bort inträdesavgiften.

28: ”Despacito” med Luis Fonsi & Daddy Yankee featuring Justin Bieber inleder sin långa, långa vistelse på förstaplatsen på den svenska topplistan. Den ligger kvar där i 16 veckor, till 18 augusti. Årets största hitlåt.

28: Zara Larsson når för första gången förstaplatsen på den brittiska singellistan med låten ”Symphony”, tillsammans med gruppen Clean Bandit. Zara släpper ett album under året, befäster sin plats som en av våra stora popstjärnor och turnerar världen runt.

28: Stina Wollter slås ut ur "Let's dance" i TV4 i tredje programmet från slutet efter att ha varit folkets tydliga favorit under hela säsongen.

Maj

13: Salvador Sobral från Portugal vinner Eurovision Song Contest med låten ”Amar pelos dois”. Den svårt hjärtsjuke Sabral vårdas senare under året på sjukhus.

14: Festivaldöden slår till. Årets upplaga av klassiska Emmabodafestivalen blir den sista, meddelar arrangörerna.

22: Årets tv-hajp inleds när ”Twin Peaks” är tillbaka med en ny omgång i HBO, drygt 25 år sedan senast.

22: Minst 22 dödas och över 60 skadas när en självmordsbombare utlöser sin laddning strax efter en konsert med Ariana Grande i Manchester. Artisten återvänder i juni till Manchester för en stor välgörenhetskonsert till förmån för offren.

23: Roger Moore dör, 89 år gammal. Den brittiske skådespelaren är känd både från tv-serien ”Helgonet” och från sju filmer som James Bond.

28: Ruben Östlunds film ”The square” får Guldpalmen i Cannes. Det är första gången sedan 1951 en svensk film tilldelas det finaste priset på den anrika festivalen.

Juni

2: Världspremiär för ”Wonder woman” med Gal Gadot i huvudrollen. Det blir en av årets mest inkomstbringande filmer, vilket förvånar Hollywood. Tänk att en kvinna i huvudrollen kan funka så bra.

3: Joakim & Jonna Lundell blir årets Youtubers på Guldtubengalan. De är årets mest omtalade kändispar med massor av följare i sociala medier-Sverige. Joakim självbiografi ”Monster” ges ut i oktober och går upp på försäljningslistan.

5: Bob Dylan får äntligen sitt Nobelpris. Svenska Akademien meddelar att han har levererat sin Nobelföreläsning – som ljudfil – och han får därför pengar och diplom.

26: När Coldplay gör den andra av två spelningar på Ullevi försöker sångaren Chris Martin sjunga ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” på svenska.

27: Sverige chockas av budet om Michael Nyqvists död. Skådespelaren blir 56 år och har hållit sin cancersjukdom utanför offentligheten.

30: Jay-Z ger ut sitt öppenhjärtiga album ”4:44” med texter om otrohet, vilket många tolkar som ett svar på hans fru Beyoncés album ”Lemonade”.

Mikael Forsell/TT