Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskar i misär intresserar inte

Replik på "Nu duger de utsatta", ST 18 oktober.

Jag håller med Chatrine Nordlund, omtanken som flödar i vårt land väcker frågor. Närvaron av Jantelagen är tydlig, endast en fråga engagerar, man vågar inte ha avvikande åsikter.

Svenska människor i misär intresserar inte. Bara nyanlända flyktingar. Inga husvagnar ställs upp och förses med gratis el för våra hemlösa i staden. Kalla trappuppgångar eller härbärgen är vad som erbjuds dem. En tredjedel av pensionärerna lever under fattigdomsgränsen. De har inte råd med medicin, bra mat och är ofta hänvisade till ett fattigt liv i ensamhet. Ensamstående mammors ekonomiska situation är fortfarande krisartad. Några insamlingar till förmån för dessa två grupper hör jag aldrig talas om. Förmodligen inte lika givande dela en sådan insamling på Facebook.

Ingen kamp hörs från frivilliga, politiker eller kyrkan för alla dessa människor. Häromdagen anlände jag med tåget från Malmö till Centralen i Stockholm. Där väntade en diger armé på nyanlända flyktingar, bestående av poliser, Migrationsverket, Röda Korset och kommunen. De togs direkt om hand, slussades vidare med biljetter och de såg välmående ut allihop.

Inne på Centralen i Stockholm satt en svensk hemlös. På grund av en neurosedynskada var hans armar gravt handikappade. Små, förkortade armar som knappast var användbara i något arbete. Han var svart från topp till tå, inte av hudfärg utan av smuts. Att han sov utomhus var det ingen tvekan om. Likaså att han gjort det en mycket lång tid. Han tog snabbt reda på övergivna matbrickor och åt upp efter andra. Han grävde fram varenda kvarlämnad liten pommes frites. Där patrullerade ingen kommunpersonal, ingen från Röda Korset gick fram till honom och frågade om han behövde hjälp. Ingen media filmade och dokumenterade misären. Nej denna utsatta människa var helt ointressant, gav ingen uppmärksamhet på Facebook.

Så visst är det så Cathrine, det är inne vara omtänksam idag, men bara åt vissa håll. Jantelagen, den rådande samhällsagendan och framförallt klicken på Facebook är vad som styr.

Ylva Harr

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel